İzmir ilinde kesme çiçek üretimi, pazarlaması ve kesme çiçek üreticilerinin örgütlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on the production and marketing of cut flowers and the cooperation of cut flowers producers in İzmir province
- Tez No: 120334
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GAMZE SANER, DOÇ.DR. O. MURAT KOÇTÜRK, PROF.DR. AKIN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kesme çiçek üretimi, kesme çiçek pazarlaması, kesme çiçek maliyetleri, Cut flowers production, cut flowers marketing, cut flowers cost
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
V ÖZET İZMİR İLİNDE KESME ÇİÇEK ÜRETİMİ, PAZARLAMASI VE KESME ÇİÇEK ÜRETİCİLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ATABAY, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gamze SANER Mart 2002, 123 sayfa Batı toplumlarında çiçek, yiyecek maddeleri gibi hayatın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Buna bağlı olarak çiçek yetiştiriciliği çok karlı bir üretim dalı olarak önem kazanmıştır. Günümüzde çiçek üretimi ve ihracatı birçok ülkenin ulusal ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye gerek konumu, gerekse sahip olduğu farklı iklim koşullarıyla birçok kültür ve süs bitkisini yetiştirme olanağına sahip bir ülkedir. Büyük bir doğal potansiyele sahip olan Türkiye'de, çiçek kültürü yavaş yavaş önem kazanmaya, karlı bir sektör olmaya başlamıştır. Fakat bu konudaki yatırım, tesis, teknik bilgi, pazarlama ve alt yapı yetersizlikleri bu gelişmeyi sınırlamaktadır Bu araştırma, Ege Bölgesinde kesme çiçek üretiminde birinci sırada yer alan İzmir ilinin, Güzelbahçe, Narlıdere ve Balçova ilçelerinde kesme çiçek üretimi yapan seçilmiş bir grup işletmeyi kapsamaktadır. Çalışmada, incelenen işletmelerde kesme çiçek yetiştiriciliğinin ekonomik yönleri irdelenmiş, işletmelerin sosyo-ekonomik yapıları, yıllık faaliyet sonuçları ortaya konmuştur. İşletmelerin toplam brüt üretim değerleri, değişken giderleri, brüt marjları ile kesme çiçek çeşitlerine göre birim (adet) maliyetleri hesaplanmıştır. Ayrıca kesme çiçek pazarlayan firmalarla görüşülmüştür. Elde edilen bulgular doğrultusunda, İzmir'de Gerbera üretiminin, diğer kesme çiçek çeşitlerine göre daha karlı olduğu, kesme çiçek üretim ve pazarlama aşamasında sorunların bulunduğu, etkin bir pazarlama sisteminin kurulmasıyla darboğazların giderileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE PRODUCTION AND MARKETING OF CUT FLOWERS AND THE COOPERATION OF CUT FLOWERS PRODUCERS IN IZMIR PROVINCE By ATABAY, Hüseyin Thesis Advisor: Associate Professor Dr. Gamze SANER An Abstract of the Thesis Presented In Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Master of Science In Agricultural Economics Department March 2002, 124 Pages Flowers have a big importance in the daily life of people in developed countries. Thus, production of cut-flowers is developing enterprise, in the agricultural sector. Recently, cut-flowers production and export ha a great role an economies of many countries. Turkey has a great potential on producing cut-flowers producers due to its different geographical and seasonal conditions. For this reason, as an agriculture business, this enterprise is becoming more important everyday for Turkey. However, limitations on financial sources, technical information, and marketing diminish the culture operations of the cut- flowers. This research covers a group of selected farms producing cut-flowers in Güzelbahçe, Narhdere and Balçova administrative districts in Izmir Province. Economics of cut-lowers production social-economical structure, and annual activity results of the farms were examined and results were represented. For each farm, its total gross production values, variable expenditures, gross margins, and unit costs for each type of cut-flowers were also calculated. And also interviewed with marketing firms in Izmir province. The research suggested that gerbera production is found the most profitable among the other cut-flowers types. However, there are still some important problems faced in domestic and foreign marketing of cut-flowers. It is believed that by creating a suitable marketing system, these problems would be solved in the future.