Gerbera yetiştiriciliğinde hasat öncesi ve sonrası yapılan bazı uygulamaların verim, kalite ve vazo ömrü üzerine etkileri
The Effects of some pre and post-harvest treatments on the yield, quality and vase life at cut flower gerbera cultivation
  1. Tez No: 120346
  2. Yazar: EMRAH ZEYBEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN ÖZZAMBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gerbera, hasat öncesi-sonrası uygulamalar, verim, kalite, vazo ömrü, Gerbera, pre-postharvest treatments, yield, quality, vase life.VIII resulted in the highest soil potassium, phosphorus, nitrogen, iron
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
V ÖZET GERBERA YETİŞTİRİCİLİĞİNDE HASAT ÖNCESİ VE SONRASI YAPILAN BAZI UYGULAMALARIN VERİM KALİTE VE VAZO ÖMRÜ ÜZERİNE ETKİLERİ ZEYBEKOĞLU, Emrah Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ercan ÖZZAMBAK Ağustos 2002, 71 Sayfa Bu çalışma dikim öncesi toprağın Agrolig (%85 hümik asit), Bioprestige (işlenmiş ve besin katkılı tavuk gübresi), Biovegetal (katkılı bitkisel kompost) gibi ticari organik gübreler ve yanmış sığır gübresiyle gübrelenmesinin, kesme çiçek gerberada verim kalite (çiçek çapı, çiçek sap uzunluğu, çiçek sap kalınlığı) ve vazo ömrüne etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Ayrıca bitkilere gelişme dönemleri boyunca periyodik olarak sprey şeklinde uygulanan farklı yaprak gübrelerinin (%1 Ca(N03)2, %1 CaCl2, %1 KN03 ve 50-100 ppm Zn EDTA) gerbera çiçeklerinde vazo ömrüne ve kaliteye olan etkileri incelenmiştir. Hasat edilmiş çiçekler %1 CaCİ2, %1 Ca(N03)2, %1 KNO3 ve %1 şeker içeren solüsyonlar içersinde 6-7 saat süreyle (kısa süreli) veya sürekli tutularak, bu uygulamaların vazo ömrüne etkileri incelenmiştir. Eylülden Haziran ayına kadar olan hasat dönemi boyunca verim kalite ve vazo ömründeki değişimler de incelenmiştir. Çalışmada Ornella ve Testarossa isimlerinde iki farklı çeşit kullanılmıştır. Toprağa yapılan organik madde uygulamaları gerberada verim kalite ve vazo ömrü bakımından birbirleri içersinde ve organik gübreVI uygulaması yapılmamış olan kontrol grubu ile önemli bir fark oluşturmamıştır. Topraktaki azot, fosfor, potasyum, demir, organik madde ve bunun yanında tuz içeriği bakımından en yüksek değerler yanmış sığır gübresi uygulamasıyla ortaya çıkmıştır. Bitkilere gelişim dönemlerinde püskürtülen farklı kimyasal maddelerin çiçek kalitesine ve vazo ömrüne önemli bir etkisi belirlenmemiştir. Ancak %1'lik KNO3 sprey uygulamaları sonucu vazo ömründe bir artma eğilimi belirlenmiştir. Hasat edilmiş çiçeklere farklı solüsyonların farklı şekillerde (6-7 saat süreli veya sürekli) çektirtilmesinin vazo ömrüne bir etkisi olmazken, solüsyon uygulamaları içersindeki % l'lik Ca(NÛ3)2 uygulamasının Ornella ve Testarossa çeşitlerinde vazo ömrünü arttırıcı etkisi belirlenmiştir. Eylülden Hazirana kadar olan hasat dönemi boyunca verim incelendiğinde ısıtmasız sera koşullarına bağlı olarak Mart Nisan Mayıs ve Haziran aylarında toplam verimin % 70-80'inin alındığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VIII resulted in the highest soil potassium, phosphorus, nitrogen, iron, organic matter and salt contents. There were no significant change on the quality and vase life of flowers by spray treatments. But it was determined that the vase life had an inclination to increase by KNO3 %1 sprey treatments. The way of dipping the flowers (for 6-7 hours or continuously) with different solutions didn't cause a significant change on the vase life but only the Ca(NC>3)2 treatment increased the vase life of both cvs, Ornella and Testarossa. When the yield determined throughout the harvest period, the results showed that the 70-80 % of the total yield was obtained in March, April, May and June due to the unheated greenhose conditions.