Bazı keten genotiplerinde RAPD (random amplified polymorphic DNA) markörleri ile genetik uzaklık araştırmaları
Genetic distance researches on some flax genotypes using RAPD (random amplified polymorphic DNA) markers
  1. Tez No: 120356
  2. Yazar: FATMA AYKUT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜER YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Keten, Unum usitatissimum, RAPD, DNA parmak izi, genetik uzaklık, DNA markörleri, Flax, Linum usitatissimum, RAPD, DNA Fingerprint, Genetic Distance, DNA Markers
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET BAZI KETEN GENOTİPLERİNDE RAPD (RANDOM AMPLIFIED POLYMORPHIC DNA) MARKÖRLERİ İLE GENETİK UZAKLIK ARAŞTKMALARI AYKUT, Fatma Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Süer YÜCE Aralık 2002, 61 sayfa Bir bitki türündeki genetik farklılıklar o türün gelişimi için temel oluşturur. Bu farklılıklar moleküler düzeyde ölçülebilir ve bitki ıslahında bu bilgilerden önemli ölçüde yararlanılabilir. Bu araştırmada 6 adedi Almanya'dan temin edilmiş 6 adedini de Türk köy populasyonlarının oluşturduğu 12 keten (Linum usitatissimum L.) genotipi arasında RAPD markörleri ile genetik uzaklıklar incelenmiştir. Genotiplere ait DNA'lar izole edildikten sonra PCR reaksiyonlarında 10'mer'lik 15 tesadüfi primer kullanılmış ve bunlardan 10 adedi değerlendirilebilir bantlar vermiştir. Elde edilen toplam 81 adet bandın 77'si polimorfik, 4'ü monomorfik bantlar olarak gözlenmiştir. Genotiplerin DNA parmak izlerine göre oluşturulan matriks yardımıyla genotipler arasındaki polimorfizm ve monomorfizm oranlan hesaplanmıştır. Elde edilen değerler Hierarchical Cluster (aşmalı kümeleme) yöntemine göre değerlendirilerek genotiplere ait dendrogram oluşturulmuş ve genotipler gruplandırılmıştır.VI Bu çalışma sonucunda RAPD yönteminin, keten genotipleri arasında genetik uzaklığı belirlemede yararlı bir yöntem olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT GENETIC DISTANCE RESEARCHES ON SOME FLAX GENOTYPES USING RAPD (RANDOM AMPLD7IED POLYMORPHIC DNA) MARKERS AYKUT, Fatma MSc in Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Süer YÜCE December 2002, 61 pages Genetic diversities in a plant species are basic to improvement of the species. These diversities can be estimated at the molecular level and the obtained information can be more important in the plant breeding. In this research, genetic distances were investigated with RAPD markers among 12 flax (Linum usitatissimum L.) genotypes of which 6 genotypes were obtained from Germany and the others were got from local Turkish populations and lines. After being isolated DNAs of the genotypes, and 15 random 10-mer primers were used in PCR reactions then 10 of these primers displayed scorable bands. Totally, it was found that 77 of the 81 bands were polymorphic and 4 were monomorphic. Polymorphism and monomorphism rations among the genotypes were calculated according to matrix mat was formed from DNA fingerprints of the genotypes. The results were evaluated with method of the Hierarchical Cluster after the genotypes then the dendogram graphic of the genotypes was formed and the genotypes were grouped.VIII As a result of this study, it was determined that RAPD was an useful method to identify genetic distances among flax genotypes.