Küflerin biyolojik kontrolü
Biological control of molds
- Tez No: 120357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİKA GÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küfler, Aspergillus, Penicillium, laktik asit bakterileri, inhibisyon, biyokontrol, antimikotik maddeler, Molds, Aspergillus, Penicillium, lactic acid bacteria, inhibition, biocontroL antimycotic substances
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET KÜFLERİN BİYOLOJİK KONTROLÜ BAYLAS, Başak Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Şahika AKTUĞ GÖNÜL Eylül 2002, 122 sayfa Bu çalışmada, küflerin biyolojik kontrolünde etkinliği denenmek üzere çeşitli gıdalardan toplam 50 adet laktik asit bakterisi izole edilmiş; bunlardan A.parasiticus üzerinde etkili bulunan izolatların canlı hücrelerinin ve hücre içermeyen supernatantlarının çeşitli küflere karşı inhibitif etkileri incelenmiştir. Etkili izolatlar tanımlanmış; en etkili iki izolatın A.parasificus ve P.viridicatum üzerindeki antimikotik etki mekanizmalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Küflere karşı etkili dört ayrı tür laktik asit bakterisi tanımlanmış; bunların arasında küfler üzerinde en etkili bulunan bakteri izolatı Lactobacillus plartiarum olurken, Aparasiticus ile P.viridicatum bakterilere karşı diğer küflere göre daha hassas bulunmuştur. Supernatantlara uygulanan çeşitli işlemlerle elde edilen sonuçlar; sağlanan inhibisyonların rekabetçi flora, asitlik ve H2O2 ya da benzeri hidrojen bileşiklerinin yarattıkları ortak bir inhibitif etkinin varlığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT BIOLOGICAL CONTROL OF MOLDS BAYLAS, Başak MSc in Food Eng. Supervisor Doç.Dr.Şahika AKTÜ? GÖNÜL September 2002, 122 pages Totally SO lactic acid bacteria (LAB) isolated from various kinds of foods, have been tested for the biological control of molds. Inhibitory effect of bacteria on different mold cultures both with viable cells and cell-free supematants has been evaluated after determining effective bacteria against A.parasiticus. Effective isolates were identified and it was aimed to determine the antimycotic effect mechanism of the most effective two isolates on A.parasiticus and P.viridicatum. Four different LAB species effective against molds were identified and of these, Lactobacillus ptantarum was found to be the most effective isolate. Aparasiticus and P.viridicatum have been shown to be more sensitive to lactic acid bacteria, compared with other molds. The results obtained from various processes applied on the supematants, have indicated a combined inhibitory effect resulting from competitive microflora, acidity and hydrogen compounds such as H2O2.