Çipura (Sparus aurata) balığı larvalarının beslenmesinde zooplankton yerine mikrokapsül yem kullanımı üzerine araştırmalar
Investigations on using microencapsulated feeds instead of zooplankton in larval nutrition of gilthead sea bream (Sparus aurata)
- Tez No: 120400
- Danışmanlar: PROF.DR. ATİLLA ALPBAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gilthead Sea Bream, Sparus aurata^ Larval Nutrition, Microencapsulated Feeds
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
V ÖZET ÇİPURA (Sparus aurata L.1758) BALIĞI LARVALARININ BESLENMESİNDE ZOOPLANKTON YERİNE MİKROKAPSÜL YEM KULLANIMI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR GAMSIZ, Kutsal Su Ürünleri Yetiştiricilik Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu: 504.04.01 Sunuş Tarihi : Eylül 2002 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Atilla G. ALPBAZ 2002-İZMİR, 103 SAYFA Deniz balıklan larva yetiştiriciliğinde yoğun olarak kullanılan canlı yem kaynaklan artemia ve rotiferdir. Bu zooplanktonların üretiminin, zor ve pahalı olması, üretimleri için yüksek işgücü ve alan gerektirmesi, özellikle günümüzde artemianın bulunabilirliğinin gittikçe daha kısıtlı olması, canlı yemlerin yerine geçebilecek yapay yem kaynaklan aranmasına neden olmuştur. Canlı yemlerin yerine larval yetiştiricilikte kullanılabilecek suni yem kaynaklarının başında mikropartikül yemler gelmektedir. Mikropartikül yemler, pul ve ekspanded yemler, mikrokapsül yemler, mikrobağlanmış yemler, ve mikrokaplanmış yemler olarak sınıflandırmaktadır. Çalışmada jelatin ve akasya sakızından yapılmış radyoaktif markalanmış mikrokapsül yemler ile radyoaktif markalanmış canlı yemler kullanılarak 5, 7, 15, 22, 25, 29 ve 31 gün-yaşındaki çipura {Spams aurata) larvalarının buVI yemleri tüketim oranları tespit edilmiştir. Tüketim oranlarının tespitinden sonra çipura larvaları 21-35. günler arasında farklı oranda artemia ve mikrokapsül yemler kullanılarak beslenmiş, larvaların bu günler arasındaki gelişme ve yaşama oranlan tespit edilerek, artemia kullanım oranlarının azaltılmasına çalışılmıştır. Çalışmada deneme grupları %100 artemia, %25 Mikrokapsül + O'o75artemia, %50 mikrokapsül + %50 artemia, %100 mikrokapsül olacak şekilde beslenmişlerdir. Tüketim oranları üzerine yapılan çalışma sonucunda çipura larvalarının mikrokapsül yemleri değişen oranlarda (0,09-2,96 jıg/larva/saat) kolaylıkla tükettiği tespit edilmiştir. Artemia kullanım oranlarının azaltılması üzerine yapılan çalışmada, %25 mikrokapsül + %75 artemia besleme rejimi uygulanan gruptaki yaşama ve gelişme oranlarının kontrol grubu olan artemia grubu ile istatistiki olarak farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Bu sonuca göre 21-35. günler arasında mikrokapsül yem kullanılarak, çipura larvası yetiştiriciliğinde yem giderleri içinde büyük bir pay tutan artemia kullanım oranlarının %25 azaltılabileceği, bunun larvaların gelişme ve yaşama oranı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Anahtar sözcükler : Çipura, Spams aurala. Larval Besleme, Mikrokapsül Yem
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON USING MICROENCAPSULATED FEEDS INSTEAD OF ZOOPLANKTON IN LARVAL NUTRITION OF GILTHEAD SEA BREAM (Spams aurata L. 1758) GAMSIZ,KutsaI Ph.D Thesis, Dept of Aquaculture Supervisor : Prof.Dr.Atilla G. ALPBAZ September, 2002, 103 pages Artemia and Rotifer are the live feed sources that are intensively used in the rearing of fish larvae because of the difficulties and high costs in culturing these zooplankton, and the need for high productive power and space,and limited Artemia sources have caused the search for new feed sources to replace live feeds. Microparticulate feeds are the major source of artificial feeds that can replace live feeds in larval rearing. They are classified as flake and expanded feeds, microcapsule, microbounded and microcoated feeds. In this study, by using radioactive labeled microcapsule feeds which are made from gelatin and acacia gum and by using radioactive labeled live feeds, the consumption ratios of these feeds by 5,7,15,22,25,29 and 31 days old gilthead sea bream (Spams aurata) larvae were determined. After determining the consumption ratios, gilthead sea bream larvae were fed by using different concentrations of artemia and microcapsule feeds between theVIII 21s1 and 35th days, artemia usage ratios were tried to be decreased determining the growth and survival ratios of the larvae between these days. During the study, the test groups were fed by using 100% Artemia, 25% Microcapsule + 75% Artemia, 50% Microcapsule + 50% Artemia and 1 00% Microcapsule ratios. At the end of the experiment on the consumption ratios, it was determined that gilthead sea bream larvae could easily consume microcapsule feeds in varying ratios ( 0.009-2.96 u g/larvae/hour). At the end of the experiment on decreasing artemia usage ratios, it was determined that the growth and survival ratios of the group having 25% Microcapsule + 75% Artemia feeding regime were similar to those of the control Artemia group. According to these results, it was concluded that between the 21st and 35th days, artemia usage ratios which is take very important part of the expenses of marine fish larval rearing, could be decreased by 25% using microcapsule feeds, and that it did not have any effect on larval growth and survival.