İzmir ilindeki çeşitli turistik tesislerden Legionella pneumophila serogrup 1'in konvansiyonel ve moleküler biyolojik yöntemlerle izolasyonu ve identifikasyonu
Isolation and identification of Legionella pneumophila serogroup 1 by conventional and molecular biological methods from different hotels in İzmir province
  1. Tez No: 120405
  2. Yazar: ATAÇ UZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Legionella pneumophila serogrup 1, Lejyoner Hastalığı, İdentifikasyon, AP-PCR, Legionella pneumophila serogroup 1, Legionnaries' Diseases, Identification, AP-PCR
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
IV ÖZET İZMİR İLİNDEKİ ÇEŞİTLİ TURİSTİK TESİSLERDEN Legionella pneumophila SEROGRÜP 1' İN KONVANSİYONEL VE MOLEKÜLER BİYOLOJİK YÖNTEMLERLE İZOLASYONU VE İDENTİFİKASYONU UZEL, Ataç Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Füsun UÇAR Şubat 2002, 154 sayfa 2000 yılı 15 Haziran - 30 Eylül 2000 tarihleri arasında, İzmir'in 6 İlçesinde bulunan 24 turistik tesisten 15 günde bir olmak üzere 7 'şer adet su numunesi alınmış ve toplam 168 örnek Legionella pneumophila serogroup 1 mevcudiyeti bakımından incelenmiştir. Otellerin sıcak su tanklarından veya sıcak su şebekelerinden alman Ter litrelik su numuneleri, 0,22um'lik polikarbonat filtrelerle konsantre edilmiş ve izolasyon seçici BCYEa agar (GVPC) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 168 numunenin 149 tanesinde tipik Legionella kolonileri saptanmış, elde edilen izolatların kültürel ve fenotipik özelliklerine göre 128 izolat muhtemel L. pneumophila olarak değerlendirilmiştir. 128 izolatın identifîkasyonları,“Legionella Latex Test”(Oxoid) ve AP-PCR kullanılarak gerçekleştirilmiş ve 107 izolat L pneumophila serogroup 1 olarak identifiye edilmiştir. İdentifikasyon sonuçlarına göre; 2 tesisten alman örneklerde L. pneumophila serogroup 1' e rastlanmazken, 22 tesisin en az bir dönemde L. pneumophila serogroup 1 ile kolonize olduğu bulunmuştur. İncelenen tesislerin büyük bir bölümünde L. pneumophila serogrup 1'in bulunması (%91); çevresel örneklerde rutin taramalar yapılarak gerekli dekontaminasyon tedbirlerinin alınması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ISOLATION AND IDENTIFICATION OF Legionella pneumophila SEROGROUP 1 BY CONVENTIONAL AND MOLECULAR BIOLOGICAL METHODS FROM DIFFERENT HOTELS IN İZMİR PROVINCE UZEL, Ataç PhD. In Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Füsun UÇAR February 2002, 154 pages Legionella pneumophila serogroup 1 occurrence have been investigated in 168 hot-water samples of 24 hotels, settled in 6 counties of İzmir province from 15 June to 30 September of the year 2000. Sampling was carried out in 15 days intervals and 7 samples were taken from each hotels hot-water reservoirs and hot-water networks. The samples were (1 It) concentrated using polycarbonate filters (mesh size 0.22um). Isolations were made by using selective medium, BCYEcc agar (GVPC). Typical Legionella colonies were encountered on 149 of 168 samples and 128 isolates were identified as possible L. pneumophila isolates. Identification of isolates were made by“Legionella Latex Test”(Oxoid) and AP-PCR. 107 isolates were identified as L. pneumophila serogroup 1 among the others. According to the identifications, 22 hotels were found to be colonized with L. pneumophila serogroup 1 while only 2 were free from the bacteria. Since 91% of the hotels were found positive for L. pneumophila serogroup 1, routine screenings should be considered in such places.