İzmir (Bornova) koşullarında şebekeye bağlı fotovoltaik bir sistemin tasarlanıp denenmesi
Design and test of a grid connected photovoltaic energy system at İzmir (Bornova)
- Tez No: 120406
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN ÇOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş Pili, inverter, şebekeye bağlı fotovoltaik sistem, simulasyon, modelleme, Visual Basic, Solar cell, inverter, grid-connected photovoltaic system, simulation, modelling, Visual Basic
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
V ÖZET İZMİR (BORNOVA) KOŞULLARINDA ŞEBEKEYE BAĞLI BİR FOTOVOLTAİK ENERJİ SİSTEMİNİN TASARIMI VE DENENMESİ BOZTEPE, Mutlu Doktora Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Metin ÇOLAK Ağustos 2002, 150 sayfa Bu tezde, enerji kesintilerinde dahi yükü besleyebilen, hem şebekeye bağlı hem de şebekeden bağımsız çalışan yeni bir PV sistem geliştirilmiş ve klasik şebekeye bağlı PV sistemlerle karşılaştırılmıştır. Elektrik faturasını sıfırlayan bir boyutlandırma yöntemi önerilerek, Elektrik tarifelerine ve konutun güç profiline göre incelenmiş ve İzmir koşullarında ortalama bir ev için hesaplama yapılmıştır. Sistemdeki tüm elemanların matematiksel modelleri elde edilmiş ve Visual Basic 5.0 programlama dilini kullanarak bir simulasyon paket programı hazırlanmıştır. Maksimum güç noktası izleme, optimum modül eğimi, kayıplar, sistemin kurulumu, performans oram, direkt tüketim, ekonomik analiz ve boyutlandırma bakımından ayrıntılı olarak incelenen sistemde geliştirilen inverterin tasarım ayrıntıları da verilmiştir. E.Ü. Güneş Enerjisi Ensitütüsü'nde 530Wp'lik bir sistem kurularak ölçümler alınmış ve simulasyon sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DESIGN AND TEST OF A GRID CONNECTED PHOTOVOLTAIC ENERGY SYSTEM AT IZMIR (BORNOVA) BOZTEPE, Mutlu PhD in Solar Energy Institute Supervisor: Prof.Dr.Metin ÇOLAK August 2002, 150 pages In this thesis, a new grid-connected PV system which supplies power to the load even if the utility power fails and which operates both in stand-alone and grid-connected mode has been developed and compared with conventional PV systems. A sizing method which removes the electricity bill is proposed and investigated from the point of view of the electricty tariffs and power profile of a home, a sample calculation for a standart home in Izmir is presented. All of the components in the system are modelled and a PC software is developed for system simulation using Visual Basic 5.0. Maximum power point, optimum module slope, losses, construction, performance ratio, direct consumption, economics, sizing and inverter design are studied in detail. A 530 Wp PV system is installed at E.Ü. Solar Energy Institute and the measurements obtained from the system are compared with the simulation results.