Farklı sazan türleri (Cyprinidae) ile pekin ördeğinin (Anas platyrhynchos) kombine yetiştiriciliğinin hayvansal protein üretimi ve üretim ekonomisi üzerine bir araştırma
A Study on the animal protein production and economics of production in the integrated farming of beijing duck (Anas platyrhynchos) and different carp species (Cyprinidae)
- Tez No: 120428
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ALİ CANYURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Integrated farming, Carp, Beijing duck, Polyculture
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET FARKLI SAZAN TÜRLERİ (Cyprinidae) İLE PEKİN ÖRDEĞİNİN (Anasplatyrhynchos) KOMBİNE YETİŞTİRİCİLİĞİNİN HAYVANSAL PROTEİN ÜRETİMİ VE ÜRETİM EKONOMİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA FOROUDİ, Farhad Zootekni Anabilim Dalı Bilim Dalı Kodu: 501.14.00 Tez Danışmanı: Prof.Dr.Mehmet Ali CANYURT 29 Ocak 2002, 82 sayfa Ördek ve balığın bir arada yetiştiriciliği, bir balık yetiştirme havuzunun ekosistemindeki bütün biyotik ve abiyotik kaynaklarından yararlanmayı sağlamakta ve devamlı artmakta olan dünya nüfusunun beslenmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada, bir hektarlık iki havuzdan yararlanılmıştır. Havuzların birinde sadece balık yetiştirilirken, diğerinde ise ördek ile balık birarada yetiştirilerek havuzlardan elde edilen hayvansal protein miktarı karşılaştırılıp, dolayısıyla iki havuzdan elde edilen gelirler araştırılmıştır. Sonuç olarak, ördekli havuzda, Gümüşi Sazan {Hypophttialmichthys molitrix) ve Büyükbaş Sazan (Aristichthys nobilis) türlerinin, ördeksiz havuza göre daha iyi gelişme gösterdikleri saptanmıştır. Ayrıca ördek ile balığın bir arada yetiştiriciliğinin, birim alanda %20.7 balık üretiminde artış ve toplam olarak %71.5 hayvansal üretim artışı sağladığı saptanmıştır. Anahtar sözcükler : Entegre Yetiştiricilik, Sazan balığı, Pekin Ördeği,
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE ANIMAL PROTEIN PRODUCTION AND ECONOMICS OF PRODUCTION IN THE INTEGRATED FARMING OF BEIJING DUCK (Anas platyrhynchos) AND DD7FERENT CARP SPECD2S (Cyprinidae) FOROUDİ, Farhad Ph.D Thesis, Dept of Animal Husbandry Supervisor : Prof.Dr.Mehmet Ali CANYURT January, 29 2002, 82 pages Mixed farming of duck and fish in connection with the use of all the available resources in the local ecosystem can provide more food for people and can be the answer to the economic needs of the developing world. A study was undertaken to determine fish species combination that would result in optimum protein production (Kilos of fish per unit area of the pond) in integrated duck raising system involving the best utilization of local resources in terms of maximizing benefits. In this experiment, Beijing ducks were reared on one hectare fish farming pond containing a polyculture of Chinese carps. The yield offish in this system was compared to the fish yield of an adjacent control pond containing the same species of carps. The results of the data analyses in this experiment indicated that the growth of Silver Carp (Hypophthalmichthys molitrix) and Bighead Carps (Aristichthys nobilis) were higher in the mixed carp-duck farming pond compared to that of the control pond. A 20.7% increase in fish production and a total increase of 71.5% in animal production in general were observed.