Sürtünme karıştırma kaynaklı alüminyum alaşımlarının iç yapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Investigations on the microstructure and mechanical properties of friction stir welded Al-alloys
  1. Tez No: 120716
  2. Yazar: HALİT ATAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜREL ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alüminyum, Al-alaşımlan, kaynak, sürtünme karıştırma kaynağı, kaynak performansı, kaynak hataları, Aluminium, Al-alloys, welding, friction stir welding, welding performance, weld defects
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
m ÖZET SÜRTÜNME KARIŞTIRMA KAYNAKLI ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ İÇ YAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmanın amacı, Seydişehir Alüminyum Fabrikaları' nda üretilen TSE EN AW 5754 (AlMg3) Al-alaşımının, iki farklı kaynak ucu kullanılarak sürtünme karıştırma kaynağının yapılmasıdır. Türkiye' de ilk kez uygulanan bu yöntem, daha sonra yapılacak çalışmalara öncülük edecektir. Al-alaşımı levhaların sürtünme karıştırma kaynağı işlemin torna tezgahı kullanılarak yapılmıştır. Bu çalışmada kullanılan kaynak sistemi geliştirilmeye ve otomasyona çok uygundur. Batıcı uç yüzey geometrisinin kaynak kalitesine etkisi incelenmiş ve kaliteli bir birleştirme elde etmek için gerekli kaynak parametreleri belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, Al-alaşımı levhaların sürtünme karıştırma kaynağında kaynaklanmayı etkileyen olumsuzlukların ayrıntılı olarak belirlenmesidir. Bu olumsuzlukların belirlenmesi sonucu 5754 Al-alaşımı levhalar mevcut sistem ile başarılı bir şekilde kaynak edilmiştir. 2002, 50 sayfa
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF FRICTION STIR WELDED AI-ALLOYS The aim of this study is to friction stir weld TSE EN AW 5754 (AlMg3) alloy produced at Seydişehir Aluminium Production Plant, Konya, Turkey, using two pins with different surface geometries. Friction stir welding was conducted to butt weld Al-plates using a turning machine. The welding system used in this study can be developed further and is very convenient for automation. The effect of pin surface geometry on weld quality was investigated and the optimum welding parameters for the present welding system were determined. The findings of the present work include the factors affecting the weld quality in friction stir welding of Al-alloys. Using the optimum welding parameters for the present welding system 5754 Al.alloy plates were successfully welded. This study, which is the first application of this new welding technique in Turkey, will pioneer the future studies on this topic. 2002, 50 pages