Noniyonik grup içeren yeni vic-dioksimler ve bunların metal komplekslerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması
The Synthesis of new vic-dioximes that containes nonionic group, their metal complexes and characterization of their structures
  1. Tez No: 120762
  2. Yazar: ORHAN ERCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Noniyonik, v/c-dioksim, metal kompleksi III, Nonionic, v/c-dioxime, metal complexes IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET NÜNIYONİK GRUP İÇEREN YENİ vic-DİOKSIMLER ve BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, YAPILARININ AYDINLATILMASI Orhan ERCAN DANIŞMAN : Prof. Dr. Selahattin SERİN Yıl : 2002 Sayfa: 51 Jüri : Prof. Dr. Sefahatim SERİN : Doç. Dr. Mehmet TÜM ER : Doç. Dr. Kemal KIYMIK Bu çalışmada çıkış maddesi olarak tetraetilen glikol kullanıldı. Tetraetilen glikol SOCİ2 ile klorlanarak tetraetilen glikol mono klor hidrin elde edildi. Tetraetilen glikol mono klor hidrin, etil alkollü ortamda p-nitro fenol ile kenetlenerek l-Nitro-4- [ll-kloro-3,6,9-trioksaundesiloksi] benzen bileşiği elde edildi. Bu bileşik N2H4.H2O ile n-bütanollü ortamda indirgenip, CS2 ile reaksiyona sokulmak suretiyle Di-4-[ll- Kloro-3,6,9-trioksaundesiloksi]fenil tiyo üre bileşiği sentezlendi. Daha sonra bu bileşik diklor glioksimden hazırlanan siyanojen-di-İV-oksit ile reaksiyona girdirildi ve Noniyonik grup içeren l,3-Di(4-tetraetileng9ikolfeniI)-2-tio-4,5-anti-bishidroksimino- imidazolin (L'lH2) ligandı elde edildi. Bu ligandın Ni(II), Cu(II) ve Co(Il) kompleksleri sentezlenerek yapıları, Elementel analiz, 'lI-NMR, FT-IR ve UV-Vis. gibi çeşitli spektroskopik ve analitik metodlar ile karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES MSc THESIS ABSTRACT THE SYNTHESIS OF NEW v/c-DlOXIMES THAT CONTAINES NONIONIC GRUOUP, THEIR METAL COMPLEXES AND CHARACTERISATION OF THEIR STRUCTURES _J ORHAN ERCAN Supervisor : Prof. Dr. Selahattin SERİN Year : 2002 Pages : 51 Jury Prof. Dr. Selahattin SERİN Doç. Dr. Mehmet TÜMER Doç. Dr. Kemal KIYMIK İn this study, tetraetylen glyko! was used as a based substance. Tetraetylen gylkol mono chloro hydrin was obtained by through of chlorozation with SOCI2. 1- Nitro-4-[ll-kloro-3,6,9-trioxaundecyloxy] benzen was obtained by coupling reaction with etyl alcohol in the presence of p-nitro phenol. This compound was reduced by N2H4.H2O with /i-buthanol. And Di-4-[ll-Kloro-3,6,9- trioxaundecyloxy] phenyl tiyo urea was synthesised by CS2. And then this compound was reacted with siyanogen-di- iV-oksit that was obtained by dichloroglyoxime. And L1^ ligand was obtained. In conclusion, this ligand's complexes Ni(II), Cu(Il) and Co(II) were synthesised. The structures of the ligand 5 and their metal complexes were characterized by using various spectroscopic techniques and analytical methods such as Elemental analysis, 'il-NMR, IR and UV- Visible techniques.