Kahramanmaraş yöresindeki kent içi ağaçlandırma çalışmalarının değerlendirilmesi
The evaluation of urban afforestation activities in the Kahramanmaraş region
  1. Tez No: 237790
  2. Yazar: ELİF ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT D. AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kent ?çi Ağaçlandırma, Planlama, Peyzaj, Kahramanmaras, Urban afforestation, Planning, Landscape, Kahramanmaras
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalısmada, Kahramanmaras yöresindeki kent içi ağaçlandırma çalısmalarıdeğerlendirilmistir. Kent içi ağaçlandırma çalısmalarının yoğun olduğu park, bahçe veyollar yöreyi temsil edebilecek sekilde seçilmis ve bu alanlardaki baslıca ağaç ve ağaççıktürleri tespit edilmistir. Ayrıca, yöredeki kent içi ağaçlandırma çalısmalarına ait gözlemve tespitlerde bulunulmustur. Yöredeki ağaçlandırma çalısmalarında sınırlı sayıda türkullanılması sonucunda tek düze bitkisel tasarımların ortaya çıkması, ağaçlandırmaçalısmalarının planlanarak yapılmaması, türlerin biyolojik ve ekolojik özelliklerinindikkate alınmaması ve bakım çalısmalarında görülen eksiklikler baslıca sorunlar olarakbelirlenmistir.Kent ağaçları kentlerin en önemli doğal unsurlarından biri olup, kent ağaçlarınınuzun yıllar kent insanlarına hizmet etmeleri amaçlanır. Beklenen yararlaraulasabilmemiz için türlerin biyolojik ve ekolojik özellikleri ile ağaç ve mekan iliskileridikkate alınarak kent içi ağaçlandırma çalısmaları ve bakım çalısmalarıprojelendirilmelidir. Böylece, yanlıs ağaç türü ve yanlıs yer seçiminin engellenmesisağlanabilir. Kent içi ağaçlandırma çalısmaları uzun zaman alan çok yönlü düsünceninürünüdür. Bu çalısma ile, yörede yeni yapılacak ağaçlandırma çalısmalarındakullanılabilecek türler ve bu türlerin uygun olduğu alanlar hakkında bazı önerilerdebulunulmustur
Özet (Çeviri)
In this study, urban afforestation activities in the Kahramanmaras region wereevaluated. Parks, gardens and roads, in which urban afforestation activities areintensive, were selected to represent the region and main tree and small tree species inthese areas were determined. In addition, observations and determinations relating tourban afforestation activities in the region were made. It was determined that the mainproblems were appearing monotonous plant design as a result of using limited numberof species in the afforestation activities of the region, not making planned afforestationactivities, not considering of biological and ecological characteristics of the species andshortage of tending activities.Urban trees are one of the most important natural elements of cities and it isaimed urban trees to serve urban people for long years. In order to reach the expectedbenefits, urban afforestation activities and tending activities should be projected byconsidering biological and ecological characteristics of the species and relations betweentree and place. Thus, it can be provided to impede the selection of wrong tree speciesand wrong place. Urban afforestation activities are the product of many-sided thoughttaking long term. With this study, some recommendations were presented about thespecies to be used in the afforestation activities to be made newly in the region andsuitable areas for these species.