Bazı pirimidin sübstitüe salisilaldehit schiff bazlı komplekslerinin termokimyasal bozunma kinetiğinin araştırılması
The Investigating of the research of thermochemical decomposition kinetics of complexes of some pyrimidine chain substitue salicylaldehyde schiff base
- Tez No: 120787
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Termogravimetri (TG), Diferansiyel Termal Analiz(DTA), Isısal Bozunma Kinetiği, Şelat Kompleksler, Schiff Bazları
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET BAZI PIRIMIDIN HALKALI SUBSTITÜE SALISILALDEHIT SCHIFF BAZI KOMPLEKSLERİNİN TERMOKİMYASAL KİNETİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ASLAN, Hasan Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Zeki YALÇINKAYA Mart 2002, 67 sayfa Bu çalışmada I-Amino-5-benzoil-4-fenil-IH-piridin-2-on ile Schiff bazlarının ve bunun bazı metal komplekslerinin ısısal bozunma kinetiği izotermal olmayan deney koşullan altında termogravimetri yöntemi ile araştırıldı. Bozunma kinetiği çalışmalarında önemli yer tutan ve literatürde integral, diferansiyel ve fark diferansiyel olarak söz edilen termogravimetrik yöntemlerden, söz konusu analizler için Freeman-Carroll'un yöntemi seçildi. Tüm hesaplamalar, termogravimetrik eğrilerinden yararlanarak kinetik parametreleri Freeman-Carroll yöntemine göre bulmak için, EXCEL Paket Programı ile yapıldı ve bu çalışmada yer alan tüm grafikler de aynı paket programıyla çizildi. Bu yöntemler kullanılarak söz konusu maddelere ait termogravimetrik bozunma eğrilerinden, bozunmaya ilişkin kinetik parametreler ( aktivasyon enerjisi E, aktivasyon entropisi AS, frekans faktörü A, ve reaksiyon mertebesi n ) tayın edildi. Ayrıca bir kinetik dengeleme etkisi gözlendi ve tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATING OF THE RESEARCH OF THERMOCHEMICAL KINETICS OF COMPLEXES OF SOME PYRIMIDINE CHAIN SUBSTITUTE SALICYLALDEHYDE SCHIFF BASE ASLAN, Hasan Msc, Chemistry Science Supervisor: Assist. Prof.Dr. Zeki YALÇINKAYA March 2002, 67 pages İn this work, thermal decomposition kinetics of the l-Amino-5-benzol-4- phenyl-lH-piridin-2-on Schiff base and their Cu(II), Ni(II), Co(II) and Zn(II) complexes were studied by thermogravimetri(TG) under non-isothermal experimental conditions. İn studying the decomposition kinetics, it was considered worthwhile, to try integral, differential and difference-diferential methods mentioned in the literature. Freeman-Carroll method was chosen for the analyses of the data. All the calculations were made with EXCEL packet program for method of deriving kinetic parametefrom TG curves, and all the graphs in this work were drawn by EXCEL packet program also. From the Tg curves apparent kinetic parameters (activaton energy E, activation entropy AS, frequency factor A, and reaction order n ) were determined by using the methods. İn addition a kinetic compensation effect was observed and discussed. Key Words : Thermogravimetry(Tg), Differantal Thermal Analyses(Dta), Thermal Decomposition Kinetics, Schiff Bases, Chelat Complexes. m