Ayranda E. coli'nin canlı kalma süresinin belirlenmesi
Determination of survival time of Escherichia coli in Ayran
  1. Tez No: 120816
  2. Yazar: RABİYE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAFİ ÇOKSÖYLER, DOÇ. DR. HAYRİ COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayran, Ecoli, tuz, sıcaklık, Ayran, E.coli, Salt, heat
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 28
Özet
ÖZET AYRANDA E.COLİ'NİN CANLI KALMA SURESİNİN BELİRLENMESİ ŞAHİN, Rabiye Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nafi ÇOKSÖYLER Mayıs 2002, 20 sayfa. Araştırmada, ayranda E.coli'nin pH, tuz ve zaman faktörlerine göre gelişme fan incelenmiştir. Laboratuvar koşullarında hazırlanan ayran örneklerinin her birine 0.5, 10, 15 mi % 10'luk laktik asit ilave edilmiştir. Asitlik düzeyleri bu şekilde ayarlandıktan sonra % 0.5, % 0 ve % 1 düzeylerinde tuz eklenmiştir. Elde edilen örneklerden gerçekleştirilen dilusyonlardan EMB Agar üzerine sürme yöntemiyle kültürel sayım gerçekleştirilmiştir. Sayım sonuçlarına göre t ve pH'ın etkisi önemli bulunurken, tuzun etkisi önemsiz bulunmuştur. Denenen tuz düzeyleri £.coli"nin azalması üzerine etkisiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SURVIVAL OF ESCHERICHIA COLI IN AYRAN ŞAHİN, Rabiye Msc, Food Engineering Science Supervisor: Prof. Dr. Nafi ÇOKSÖYLER May 2002, 20 pages In this research the growth phase otExoli was studied based on pH, salt and time factors, lactic acid 0.5, 10 15 ml (10 %) was added to the each ayran patterns at concentrations of 0.5, 10 and 15 ml which were prepared in laboratory conditions. After setting the acid level like that about 0.5 %, 0 %, 1 % salt was added. Through the delusions that were carried out from these patterns cultural counting was realised by spreading on EMG Agar. According to the counting results the effects of and pH was found significant But the effect of salt was found unimportant The salt levels tested were found unimportant too through the reducing of E.coli.