Van-Gevaş koşullarında ekim sıklığının fasulyede (Phaseolus vulgaris L. ) verim ve bazı verim ögelerine etkisi
Effects of plant densities on the yield and some yield components of bean (Phaseolus vulgaris L. ) in Van-Gevaş condition
- Tez No: 120817
- Danışmanlar: DOÇ.DR. VAHDETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Dry bean, plant density, yield, yield components 111
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET VAN-GEVAŞ KOŞULLARINDA EKİM SIKLIĞININ FASULYE'DE (Phaseolus vulgaris L.) VERİM VE BAZI VERİM ÖĞELERİNE ETKİSİ KARAKUŞ, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmam: Doç. Dr. Vahdettin ÇİFTÇİ Eylül 2002, 33 sayfa Bu çalışma, Van-Gevaş koşullarında Şeker kuru fasulye çeşidi için en uygun ekim sıklığının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Deneme, 2000 ve 2001 yıllarında iki yıllık olarak yürütülmüştür. Denemede Şeker çeşidi dört farklı sıra arası (40, 50, 60 ve 70 cm) ve üç farklı sıra üzeri (15, 30 ve 45 cm) mesafeye ekilerek verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Tane verimi ve bazı verim komponentleri ekim sıklığından önemli ölçüde etkilenmiştir. Deneme Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. İki yıllık deneme sonuçlarına göre en yüksek birim alan tane verimi 217.7 kg/da 50 cm'lik sıra arası ve 15 cm'lik sıra üzeri mesafelerinden alınırken, en düşük birim alan tane verimi ise 196.7 kg/da ile 70 cm'lik sıra arası ve 45 cm'lik sıra üzeri mesafesinden alınmıştır. Anahtar kelimeler : Fasulye, ekim sıklığı, verim, verim öğeleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF PLANT DENSITIES ON THE YIELD AND SOME YIELD COMPONENTS OF BEAN (Phaseolus vulgaris L.) IN VAN-GEVAŞ CONDITION KARAKUŞ, Mehmet Msc, Field Crops Supervisor:Assoc.Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi September 2002, 33 page This study was carried out to determine the plant densities the most suitable for dry bean variety, Şeker, under Van-Gevaş ecological candition, in 2000 and 2001. In this study, Şeker dry bean variety was applied four different inter-row spacing of (40, 50, 60 and 70 cm) and three different intra-row spacings of (15, 30 and 45 cm) to determine the effect of plant density on the grain yield and some yield components. Grain yield and some yield components were effected by plant density significantly. The experiment was designed in the complete randomized block design with three replications. According to results two year while the highest seed yield was taken distance 50 cm inter-row spacing and 15 cm intra-row spacing with 217.7 kg/da, the least seed yield was taken distance 70 cm inter-row spacing and 45 cm intra-row spacing with 196.7 kg/da.