Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü'nde mevcut rhode island red-i baba hattında ve colombian rock ana hattında seleksiyon indeksi oluşturulması
Construction of the selection index in rhode island red-i male line and colombian rock female line at Ankara Poultry Research Institute
- Tez No: 120884
- Danışmanlar: PROF.DR. NUMAN AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: pure line, genetic parameters, selection index
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA TAVUKÇULUK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNDE MH V(U IT RI IODH ISLAND RED-I BABA 1 IAT1INDA VB COLOMBIAN ROCK ANA 1 İAİTINDA SELEKSlYON İNDEKSİ OLUŞTURULMASI Amir OROJPOURMARAGUI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Numan AKMAN Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde yetiştirilen Rhode Island-Red-1 (RIR-1) hattından 498 tavuğun cinsi olgunluk yaşı, cinsi olgunluk ağırlığı, 35. haftalık yaşa kadarki yumurta verimi ve ortalama yumurta ağırlığı ile Colombian Rock (CR) hattından S88 tavuğun cinsi olgunluk yaşı ve ağırlığı ile 42 haftalık yaşa kadarki ortalama yumurta ağırlığı kullanılarak yürütülen çalışmada: her hat için söz konusu özelliklere ait kailimi dereceleri ve bu özellikler arasındaki fenotipik ve genetik korelasyonlar çok değişkenli REML yöntemi ile talimin edilmiştir. RIR-I ve CR hatlarında kalıtını dereceleri cinsi olgunluk yaşı için sırasıyla 0.37±0.1 10 ve 0.23±0.087; cinsi olgunluk ağırlığı için 0.32±0.094 ve 0.66±0.108 ve yumurta sayısı için 0.30±0.097 ve 0.36±0.097; ortalama yumurta ağırlığı için de 0.50±0.106 ve 0.39±0.095 olarak tahmin edilmiştir. Yumurta sayısı ile cinsi olgunluk yaşı, cinsi olgunluk ağırlığı ve ortalama yumurta ağırlığı arasındaki genetik korelasyonlar RIR-1 hattında sırasıyla -0.876±0. 1628, 0.241 ±0.2323, -0.262±0.2 1 57; CR hattında ise sırasıyla -0.893±0.06 14, 0.1 58±0. 1876 ve -O.507±0. 1689 olarak hesaplamıştır. Çalışmada her hat için sadece bireyin kendi değeri ve öz kardeş familyası ortalaması, bireyin kendi değeri ve üvey kardeş familyası ortalaması ile bireyin değerine ek olarak öz ve üvey kardeş familyalarının ortalamalarının kullanıldığı 4 farklı indeks oluşturulmuştur. Bu indeksler içerisinde en düşük isabet derecesi (RIR-I için 0.751, CR için 0.646) bireyin kendi değeri kullanıldığında elde edilmiştir. Bütün bilgi kaynakları kullanıldığında isabet derecesindeki en fazla artış RIR-I hattında % 8.5, CR hattında da % 1 6.3 olmuştur. Elde edilen indekslerle bütün hayvanların yığın genotipik değerleri hesaplanmış ve farklı bilgi kaynaklarına dayalı indeksler ile hesaplanan damızlık değerler arasıdaki korelasyon katsayıları 0.92 ± 0.017-0.99 ± 0.006 (PO.01) arasında bulunmuştur. Her iki hatta da daha az bilgi kaynağı kullanılacak ise birey verimleri yanında öz kardeş familyalarının ortalamalarının da kullanılmasının yararlı olacağı sonucuna varılmıştır. 2002, 84 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Saf hat, genetik parametre, seleksiyon indeksi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CONSTRUCTION OF THE SELECTION INDEX IN RHODE ISLAND RED-I MALE LINE AND COLOMBIAN ROCK FEMALE LINE AT ANKARA POULTRY RESEARCH INSTITUTE Amir OROJPOURMARAGHI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Sciences Supervisor: Prof. Dr. Numan AKMAN In this study, data on age and body weight at sexual maturity, number of eggs and average egg weight up to 35 weeks of age of Rhode Island Red-I (RIR-I) strain; age and body weight al sexual maturity, number of eggs and average egg weight up to 42 weeks of age of Colombian Rock (CR) strain collected from 489 and 588 layer hens respectively, reared at the Ankara Poultry Research Institute were used to estimate heritabilities for each trait and phenotypic and genetic correlations using multivariate restricted maximum likelihood (REML) procedures. The heritabilities of age at sexual maturity, body weight at sexual maturity, egg number and average egg weights of RIR-I and CR was estimated as 0.37±0.1 10, 0.32±0.094, 0.30±0.097, 0.50+0.106 and 0.23+0.087, 0.66+0.108. 0.36±0.097, 0.39±0.095, respectively. In RIR-I and CR fowls, genetic correlations between egg number and age at sexual maturity, body weight at sexual maturity, average egg weight were found to be -0.876 ±0.1628, 0.241+0.2323, -0.262±0.2157 and -0.893+0.0614, 0.1 58+0. 1 876. -0.507 + 0. 1 689, respectively. For multi-trait selection indices were constructed with a single source (individual phenotypic values) and multiple sources of information (individual phenotypic values plus their lull ami ball- sister averages) which incorporated information sources in different combinations. In the RIR-1 and CR strains, multiple sources of information improved the correlation between the true breeding value and the index value al the same lime increased its efficiency over the index with a single source of information (being the lowest 0.751 for RIR-I and 0.646 for t'R) by %X.S ami %I6.3 respectively. The aggregate genotypic values were individuals were calculated using indices ami the correlations. between indices based upon different information sources and breeding values «ere found in a range 0.92 ±0.0 1 7 - 0.99±0.006 (PO.O I ). As a result, if a few information source is to be used in RIR-I and t'R fowls indices should incorporate individual phenotypic values and tiieir full-sister averages. 2002, 84 pages