Kuru yonca otu ve kuru fiğ otunun rumendeki kuru madde ve organik madde parçalanabilirliklerinin saptanması
A Research on the rumen degradebility of dry matter and organic matter contents in alfalfa hay (Medicago sativa) and vetch hay (Visia sativa)
- Tez No: 120883
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞAFAK POLATSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Dry alfalfa hay, dry vetch hay, dry matter, organic matter, naylon bag technique, degradability. IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kuru Yonca Otu ve Kuru Fiğ Otunun Rumendeki Kuru Madde ve Organik Madde Parçalanabilirliklerinin Saptanması Pınar ÇINAR KILIÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Şafak POLATSÜ Bu araştırma, kuru yonca otu ile kuru fiğ otunda kuru madde ve organik madde kapsamlarının rumende parçalanabilirliği ve bunlara ait parçalanabilirlik karakteristiklerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, rumen kanülü takılmış aynı yaşta, 3 baş Anadolu Merinosu koçu kullanılmış ve deneme boyunca koçlar kuru çayır otu ve yoğun yem karmasıyla beslenmişlerdir. Deneme materyallerine ait örnekler, rumende 4, 8, 16, 24, 48, 72 ve 96 saatlerde 90x140 mm ölçülerinde ve 45 milimikron gözenek büyüklüğündeki torbalar içinde inkübasyona maruz bırakılmışlardır. Araştırma sonucunda, kuru yonca otunun kuru madde parçalanabilirlik karakteristikleri rumene koyulduğunda çözünebilen kısım (a); 31.91±0.147, rumende zamanla parçalanan kısım (b); 39.55±1.093, b'nin parçalanma hız sabiti (c); 0.03±0.0007 ve yem maddesinin rumende maksimum parçalanabilirliği (asimtot değer a+b); 71.47±0.96 Organik madde parçalanabilirlik karakteristikleri rumene koyulduğunda çözünebilen kısım (a); 34.99±0.268, rumende zamanla parçalanan kısım (b); 37.85±1.094, b'nin parçalanma hız sabiti (c); 0.03±0.0009 ve yem maddesinin rumende maksimum parçalanabilirliği (asimtot değer a+b); 72.81±1.015 olarak bulunmuştur. Kuru fiğ otunun kuru madde parçalanabilirlik karakteristikleri rumene koyulduğunda çözünebilen kısım (a); 30.99±2.919, rumende zamanla parçalanan kısım (b); 39.81±3.179, b'nin parçalanma hız sabiti (c);0.04±0.007 ve yem maddesinin rumende maksimum parçalanabilirliği (asimtot değer a+b); 70.82±0.41 olduğu saptanmıştır. Organik madde parçalanabilirlik karakteristikleri ise: rumene koyulduğunda çözünebilen kısım (a); 28.77±2.862, rumende zamanla parçalanan kısım (b); 38.07±3.052, b'nin parçalanma hız sabiti (c); 0.04±0.007 ve yem maddesinin rumende maksimum parçalanabilirliği (asimtot değer a+b); 71.88±0.49 şeklinde saptanmıştır. Sonuç olarak, kuru yonca otu ile kuru fiğ otunun parçalanabilirlik karakteristikleri arasında paralellik olduğu ve parçalanabilirliğin 72 saat sonunda en yüksek değere ulaştığı görülmüştür. 2002, 34 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Kuru yonca otu, kuru fiğ otu, kuru madde, organik madde, naylon torba tekniği, parçalanabilirlik. n
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Thesis A RESEARCH ON THE RUMEN DEGRADEBİLİTY OF DRY MATTER AND ORGANIC MATTER CONTENTS İN ALFALFA HAY ( MEDİCAGO SATİVA) AND VETCH HAY (VÎSÎA SATİVA) Pınar ÇINAR KILIÇ Ankara University Department of Animal Science Supervisor: Doç. Dr. Şafak POLATSÜ This research was conducted to determine of rumen degredabilitiy of dry matter and organic matter contents of dry alfalfa hay (Medicago sativa) and dry vetch hay (visia sativa). In the research, 3 Anatolian Merinos rams were used which they were at same age and rumen cannulated. Animals were feeding indivicualy with concantrate feed and dry hay during the experiments. The experimental materials, were incubated in the rumen for 4, 8, 16, 24, 48, 72 and 96 hours. For this purpose, naylon bags were used which have had 90x140 mm sizes and they have had 45 milimicron por sizes. At the end of the research, the results of the dry alfalfa hay dry matter contents; were found for the soluble part in the rumen (a); % 31.91±0.147, for the degradable part in various time intervals (b); %39.55±1.093, for the degradation rate (c); 0.03±0.0007 and for the total degradability (a+b); 111% 71.47±0.96. Organic matter contents; were found for the soluble part in the rumen (a); % 34.99±0.268, for the degradable part in various time intervals (b);% 37.85± 1.094, for the degradation rate (c); % 0.03±0.0009 and for the total degradability (a+b); % 72.81Ü.015. Dry vetch hay dry matter contents; were found for the soluble part in the rumen (a); % 30.99±2.919, for the degradable part in various time intervals (b); % 39.81±3.179, for the degradation rate (c);% 0.04±0.007 and for the total degradability (a+b); % 70.82±0.41. Organic matter contents; were found for the soluble part in the rumen (a); % 28.77±2.862, for the degradable part in various time intervals (b); % 38.07±3.052, for the degradation rate (c); % 0.04±0.007 and for the total degradability (a+b); %71.88±0.49. The results of the degradability of alfalfa hay and vetch hay have found same and the maksimum degradabilities of dry matter and organic matter were determined in 72 hour. 2002, 34 pages