Archimedean kopulaların genelleştirilmesi ve archimax kopulalar
Generalization of archimedean copulas and archimax copulas
  1. Tez No: 120889
  2. Yazar: BANU YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMİHAN BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bivariate distribution, copula, Archimedean and Archimax copula, attractor, correlation, admissible range, dependence, TP2, PQD, NQD
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek lisans Tezi ARCHIMEDEAN KOPULALARİN GENELLEŞTİRİLMESİ VE ARCHİMAX KOPULALAR Banu YAĞCI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. İsmihan BAYRAMOĞLU Bu çalışmada iki boyutlu dağılım fonksiyonları ve kopulalar, Archimedean kopukların genelleştirilmesi, iki boyutlu Sarmanov dağılımlarının genelleştirilmesi ve Archimajc kopulalar üzerinde durulmuştur. İki boyutlu dağılım fonksiyonları ve kopulalar hakkında temel kavramlar, teoremler, bazı bağımlılık özellikleri ve örnekler verildikten sonra, yeni genelleştirilmiş iM boyutlu Sarmanov dağılımları incelenmiş ve bazı bağımlılık Özellikleri ile çok boyutlu genelleştirilmesi verilmiştir. En son olarak uç değerler çekim (cazibe) alanına sahip iki boyutlu dağılımlar incelenmiştir. 2002, 72 sayfa ANAHTAR KELİMELER t İki değişkenli dağılım, kopula, Archimedean ve Archimax kopula, çekim alam, korelasyon, kabuledilebilir aralık, bağımlılık, TP2 bağımlılık, PQD, NQD.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis GENERALIZATION OF ARCHIMEDEAN COPULAS, AND ARCHIMAX COPULAS Bami YA?CI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor Prof. Dr. tsmihan BAYRAMOGLU In this study, two dimensional distribution functions and copulas, generalization of Archimedean copulas, two dimensional SarmanOv distributions and Archimax copulas are considered. Basic concepts of two dimensional distribution fynctions and copulas, theorems, some dependence properties and examples are given. New generalization of two dimensional Sarmanov distributions are investigated and their some dependence properties and multivariate extension are given. In the final, bivariate distributions with given extreme value attractor are investigated^ 2002, 72 pages