Kalikscrown(4)arenin hidrojen iyon-seçici elektrot için iyonofor olarak kullanılması
Use of calixcrown(4)arene for hydrogen ion-selective electrode as ionophore
  1. Tez No: 120896
  2. Yazar: AYÇA DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poly(vinyl chloride) membrane, potentiometry, hydrogen-selective electrodes, calixcrown[4]arene
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın amacı, nötral taşıyıcı olarak makrosiklik bir bileşik olan p-ter- butilkalikscrown[4]areni kullanarak bir hidrojen iyon-seçici poli(vinil klorür) membran elektrot geliştirmek ve onun ömrünü, cevap süresini, optimum çalışma aralığını ve diğer cevap karakteristiklerini tayin etmektir. Poli(vinil klorür), 2-nitrofenilpentil eter ve iyonofor oranlan sırasıyla %29,7, %68,3 ve %2'dir. Çift temaslı referans elektrot |Analit Çözeltisi | Membran | 1,0*10'2 M HC1 1 AgCİ | Ag tipindeki bir hücre kullanılarak ölçümler yapıldı. Elektrot 2-1 1 pH aralığında, 54,2±0,4 mV/pH eğimiyle yaklaşık bir Nernst cevabı gösterdi Elektrot pH değişimlerine karşı oldukça hızlı bir cevaba, Uyum, sodyum ve potasyum varlığında ticari pH cam membran elektrodunkine benzer yüksek seçiciliğe sahiptir. Elektrodun cevabına iyodür, tiyosiyanat, perklorat ve bromürün etkisi de incelenmiştir. Kalikscrown[4]aren hidrojen iyon- seçici elektrotlarda iyonofor olarak başarılı bir şekilde kullanılabilir. Hazırlanan bu elektrot, cam elektroda iyi bir alternatif olup; potansiyometrik bir indikatör elektrot olarak asit-baz titrasyonlarında, protonasyon sabitlerinin tayininde ve florür içeren ortamlarda başarılı bir şekilde kullanıldı. Hazırlama kolaylığı, hızlı cevap süresi (birkaç saniye) ve uzun ömrü (an az 2 ay), bu elektrodun avantajlarıdır. Bu çalışmada belirlenen bileşimi kullanarak bir PVC mikro pH elektrodu hazırlamak mümkündür. ANAHTAR KELİMELER: Poli(vinil klorür) membran, potansiyometri, hidrojen-seçici elektrot, kalikscrown[4]aren
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop a hydrogen ion-selective polyvinyl chloride) membrane electrode using a macrocyclic compound of p-tert-butyIcalixcrown[4]arene as a neutral carrier and to determine its lifetime, response time, optimum working range and other response characteristics. The ratio of polyvinyl chloride), 2-nitrophenylpentyl ether and ionophore is 29.7%, 683% and 2% respectively. All measurements were carried out with cell of the type Double Junction Reference Electrode | Analyte Solution | Membrane | 1,0x1ü"3 M HC1 1 AgCl | Ag. The electrode showed an apparent Nernstian response in the 2-11 pH range, with a slope of 54.2±0.4 mV/pH at 20±1 °C. This electrode has rapid response of the emf to changes in the pH, high ion selectivity with respect to lithium, sodium and potassium, and characteristics similar to those reported for conventional pH glass membrane electrode. The effect of iodide, thiocyanate, perchlorate and bromide on the characteristic of the electrode was also discussed. Calixcrown[4]arene can successfully be used as an ionophore in hydrogen ion-selective electrodes. The electrode prepared can be a good alternative for the glass electrode; employed as a potentiometric indicator electrode in various acid-base titrations, a determination of protonation constants and successfully used in fluoride containing media. The advantages of this electrode are its simplicity of preparation, fast response time(a few seconds) and long lifethne(at least two months). It is possible to prepare a PVC micro pH electrode using the composition determined in this study.