Matris hesapları içeren bazı problemler için algoritmalar
Algorithms for some problems involving matrix computations
  1. Tez No: 120906
  2. Yazar: GAMZE ALTINOKLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matrix algebra, linear systems of equations, Gauss elimination, condition number, matrix eigenvalues, power method, Gram-Schmidt ortogonalization process, least square problems
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MATRİS HESAPLARI İÇEREN BAZI PROBLEMLER İÇİN ALGORİTMALAR Gamze ALITNOKLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Nuri ÖZALP Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, uygulamalarda sıklıkla karşılaşılan lineer denklem sistemlerinin çözümleri ile ilgili yöntem ve algoritmalara ayrılmıştır. Bölüm sonunda, ölçekli kısmi pivotlu Gauss eliminasyon yöntemini içeren, bilgisayarda test edilmiş bir program kodu verilmiştir. Ayrıca denklem sisteminin çözülebilirlik testi için gerekli matris normları ve durum sayılan incelenmiştir. İkinci bölümde, matris özdeğerlerini elde etmek için gerekli nümerik yöntemler ve algoritmalar verilmiştir. Bu bölümde, yine bilgisayarda test edilmiş bir program hazırlanmıştır. Üçüncü bölümde ise, Gram-Schmidt ortogonalleştirme algoritması oluşturulmuş olup, önemli bir uygulama alam olan en küçük kareler problemlerine uygulanmıştır. 2002, 70 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Matris cebiri, lineer denklem sistemleri, Gauss eliminasyonu, durum sayısı, matris özdeğerleri, kuvvet yöntemi, Gram-Schmidt ortogonalleştirme, en küçük kareler problemleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ALGORITHMS FOR SOME PROBLEMS INVOLVING MATRIX COMPUTATIONS Gamze ALTINOKLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Nuri ÖZALP This thesis consists of three chapters. The first chapter is devoted to the numerical methods and algorithms for the solutions of the systems of linear algebraic equations which have a frequent use in applications. At the end of the chapter, a computer tested program code is given. In addition, matrix norms and condition numbers are mentioned which are needed for the solvability test of the systems. In the second chapter, some well-suited numerical methods and algorithms are given to obtain matrix eigenvalues. A computer tested program code (written in FORTRAN 90) is also given in this chapter. Finally, in the third chapter an algorithm for Gram-Schmidt ortogonalization process is developed and applied to an important application area known as the least square problems. 2002, 70 pages