Cebirsel diferensiyel denklemler
Algebraic differential equations
- Tez No: 120907
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAT KART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Algebraic Differential Equations, Elimination, Irrationality, Analitic Solution
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CEBİRSEL DİFERENSİYEL DENKLEMLER Ayşe ZEHİROK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cevat KART Bu tez beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, daha sonraki bölümlerde kullanılacak olan çeşitli yok etme yöntemlerine değinilmiştir. İkinci bölümde, Cebirsel Diferensiyel Denklem tanımı ve Lee Rubel'in önemli bir çalışmasının esasını oluşturan bir teorem verilmiştir. Üçüncü bölümde, ele alınacak olan önemli bir cebirsel diferensiyel denklemin çözümü üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde N.P Erugin adlı önemli bir rus matematikçinin yapmış olduğu bir çalışma ele alınmıştır. Bu çalışmada ikinci yanı irrasyonel olan w" = f(w\ w, i) denklemi incelenmiştir. Son bölümde ise cebirsel diferensiyel denklemlerin analitik çözümleri üzerinde durulmuştur. 2002, 76 Sayfa ANAHTAR KELİMELER: Cebirsel Diferensiyel Denklemler, Yok Etme, İrrasyonelite, Analitik Çözüm.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ALGEBRAIC DIFFERENTIAL EQUATIONS AyşeZEHİROK Ankara University Graduate School of Nature and Applied Sciences Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Cevat KART This thesis consist of five chapter. In the first chapter, some elimination methods used in the thesis were given. In the second chapter, the defination of the algebraic differential equation and one of the theorem that is the important point of the Lee Rubel's work were given. In the third chapter, the solution of one of the important algebraic differential equation investigated in the thesis was given. In the fourth chapter, one of the important Russian mathematician, N. P. Erugin's work was studied. The equations w" = f(w',w,z) which the right hand side is irrational was considered. Finally, in the fifth chapter, the analitical solutions of the algebraic differential equations were investigated. 2002, 76 Pages