Ankara keçisi erkek oğlak ve çebişlerinde kastrasyonun besi ve karkas özelliklerine etkisi
The Effects of castration on the fattening performance and carcass characteristics of Angora goat male kids and yearlings
  1. Tez No: 120950
  2. Yazar: İRFAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Angora goat, castration, fattening performance, kid, yearling, carcass characteristics
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA KEÇİSİ ERKEK OĞLAK VE ÇEBİÇLERİNDE KASTRASYONUN BESİ VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet ERTUĞRUL Bu çalışmada Ankara keçisi erkek oğlak ve çebiçlerinde, kastre edilmiş ve edilmemiş gruplarda besi ve karkas özellikleriyle kastrasyonun bunun üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini her grupta 8 baş olmak üzere kastre edilmiş ve edilmemiş Ankara keçisi oğlak ve çebiçleri oluşturmuştur. Sütten kesilmiş oğlaklarla, 1 6 aylık çebiçlere 84 gün süreyle ad-libitum olarak kesif yem verilmiş, kaba yem olarak da günde hayvan başına 200g kaliteli kuru yonca otu verilmiştir. Besi sonunda her gruptan tesadüfi olarak seçilen 5 hayvan, kesim ve karkas özellikleri belirlenmek üzere kesilmiştir. Deneme materyali hayvanlarda besi başı ağırlıkları; erkek oğlaklarda 16.82±1.20, kastre oğlaklarda 17.55±0.83, erkek çebiçlerde 24.51±1.1 1 ve kastre çebiçlerde 21.55Ü.64 kg olarak belirlenmiştir. Besi sonu canlı ağırlıklar ise yine aynı sıra ile; 21.44il.94, 20.64il.42, 35.4Ü2.30, 29.48±1.59 kg olarak bulunmuştur. Günlük ortalama canlı ağırlık artışları aynı sıralama ile 0.055i0.0 1 1, 0.037i0.0 1 1, 0. 1 30±0.0 1 6 ve O.094iO.04 kg olarak saptanmıştır. 1 kg canlı ağırlık artışı için erkek oğlaklar; 11.861, kastre oğlaklar; 16.083, erkek çebiçler; 6.600 ve kastre çebiçler; 8.368 g yem tüketmişlerdir. Sıcak karkas ağırlıkları sırasıyla; 9.66i0.574, 8.78i0.901, 15.56il.44, 14.72i0.545 ve sıcak karkas randımanları ise;%41.8Ü0.639, %40.17±1.52, %43.93i0.928 ve %45.44i0.719 olarak belirlenmiştir. Kesim sonrasında + 4°C de 24 saat bekletilen karkaslarda yine aynı sıralama ile but derinliği; 5.70i0.40, 7.30i0.30, 7.20i0.37 ve 6.6ftt0.36 cm, göğüs genişlikleri; I0.50i0.31, 10.40i0.43, 12.30i0.53 ve 13.00i0.31 cm olarak belirlenmiştir. Soğuk karkasta üzerinde ölçülen karkas uzunlukları gruplarda sırasıyla; 56.00il.14, 54.00±1.14, 63.00i1.61 ve 61.40Ü.08 cm olarak saptanmıştır. Soğuk karkas ağırlıkları ve soğuk karkas randımanı ise erkek oğlaklarda; 9.40=1=0.545 kg, %40.69i0.609, kastre oğlaklarda; 8.46i0.865 kg, %38.71±1.45, erkek çebiçlerde; 15.16il.40 kg, %42.42il.01 ve kastre çebiçlerde; 14.38i0.540 kg, %44.39i0.752 olarak saptanmıştır. Sol yarım karkasda kas ve toplam yağ oranları sırasıyla erkek oğlaklarda; % 56.90il.09, %18.38il.42, kastre oğlaklarda; %49.92=t0J861, %26.09i2.07 erkek çebiçlerde; 58.32i0.995, %22.69il.60 ve kastre çebiçlerde; %54.7Ü1.89, %22.62il.26 olarak belirlenmiştir. Kemik oranlan ise gruplarda aynı sıralama ile; %21.47i0.338, %21.53il.21, %17.00il.43 ve %19.63i0.284 olarak saptanmıştır. Pirzola bölgesindeki kas oranları yine aynı sıra ile; %49.15il.80,%40.28i3.09,%48.05i3.83 ve %43.17i3,20 olarak saptanmıştır. Çalışmada kastrasyonun Ankara keçisi oğlak ve çebiçlerinde gerek besi gerekse karkas özellikleri üzerinde olumlu bir etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır. 2002, 87 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ankara keçisi, kastrasyon, besi gücü, oğlak, çebiç, karkas özellikleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE EFFECTS OF CASTRATION ON THE FATTENING PERFORMANCE AND CARCASS CHARACTERISTICS OF ANGORA GOAT MALE KIDS AND YEARLINGS İrfan ÇOBAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ERTUGRUL The objective of the investigation was to determine fattening performance and carcass characteristics of male and castrated kids and yearlings of Angora goat. 16 months old yearlings and kids are divided into 2 groups of each as male and castrated, total of 4 groups of 8 animals. 16 months old, sixteen yearlings and sixteen kids were divided into four groups by intact male and castrated. Weaned kids and yearling kids were fed compound feed and offered to ad-libitum consumption for 84 days. In addition, 200 g of dry clover per kids were given as roughage. After the fattening period 5 kids has chosen randomly from each group and slaughtered in order to investigate carcass characteristics. At the beginning of fattening period live weight were measured as 16.82 ± 1.20 on male kids; 1 7.55 ± 0.83 on castrated kids; 24.5 1 ± 1.1] an male yearlings and 21.55 ± 1.64 kg on castrated yearlings. Weights at the end of the fattening periods were measured as 21.44 ± 1.94; 20.64 ± 1.42; 35.41 ± 2.30; 29.48 ± 1.59 kg respectively. Average daily weight gain was found to be 0.055 ± 0.011; 0.037 ± 0.011; 0.130 ± 0.016 and 0.094 ± 0.04 kg in each group. Feed conversation rate was 1 1.861 for male kids; 1 6.083 for castrated kids; 6.600 g for male yearlings and 8.368 g for castrated yearlings. Hot carcass weights were measured as 9.66 ± 0.574, 8.78 ± 0.901; 15.56 ± 1.44; 14.72 ± 0.545 kg respectively. After the slaughtering, carcasses were kept at + 4°C for a period of 24 hours; leg diameters were found to be 5.70±0.40, 7.30±0.30, 7.20±0.37 and 6.60±0.36 cm; chest circumferences were found to be 10.50±0.31, 10.40±0.43, 12.30±0.53 and 13.00±0.31 cm respectively. Dressing percentages were founded as 41.81 ± 0.639%; 40.17 ± 1.52%; 43.93 ± 0.928% and 45.44 ± 0.719%. Carcass lengths were measured as 56.00 ±1.14; 54.00 ± 1.14; 63.00 ± 1.61 and 61.40 ± 1.08 cm in each group. Chilled carcass weights and dressing percentages were observed as 9.40 ± 0.545 kg, 40.69 ± 0.609% on male kids; 8.46 ± 0.865 kg, 38.71 ± 1.45%, on castrated kids; 15.16 ± 1.40 kg, 42.42 ± 1.01% on yearlings; and 14.38 ±.540 kg, 44.39 ± 0.752 % on castrated yearlings. Total lean and fat percentages were founded in sequence; 56.90 ± 1.09 %, 18.38 ± 1.42 % on male kids; 49.92 ± 0.86 1 %, 26.09 ± 2.07 % on castrated kids, 58.32 ± 0.995 %, 22.69 ± 1.60 % on male yearlings; and 54.71 ± 1.89 %, 22.62 ± 1.26 % castrated yearlings. Bone rates were found to be 21.47 ± 0.338 %; 21.53 ± 1.21%; 17.00 ± 1.43% and 19.63 ± 0.284% respectively. Lean percentages were determined as 49.15±1.80%, 40.28±3.09%, 48.05±3.83% and 43.17±3,20% respectively on the rack. It was concluded that castration had not caused any significant improvement on -fattening performance and carcass characteristics of Angora goats. 2002, 87 page