Dorset down x akkaraman (GDI), akkaraman ve akkaraman x GDI genotipli kuzularda büyüme ve bazı büyüme özelliklerinin tekrarlanma derecelerinin tahmini
The growth and the repeatability estimates of some growth characteristics in akkaraman, dorset down x akkaraman (BDI) and akkaraman x BDI lambs
  1. Tez No: 120967
  2. Yazar: HALİT DENİZ ŞİRELİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dorset Down, Akkaraman, crosbred lambs, growth curve, repeatability
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada, Bala Tarım İşletmesinde yetiştirilen Gdi x Gdi, Akkaraman ve Akkaraman x Gdi kuzularının, doğumdan itibaren 6 aylık yaşa kadar olan dönemde; canlı ağırlık, cidago yüksekliği, göğüs derinliği, göğüs çevresi ve vücut uzunluğu özelliklerine ilşkin büyüme eğrilerinin ve tekrarlanma derecelerinin tahmin edilmesi ve söz konusu parametrelerin erken seleksiyon kriteri olarak kullanılıp kullanılmayacağının tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla üzerinde durulan özellikler için 130 baş Gdi x Gdi, 101 baş Akkaraman ve 109 baş Ak x Gdi kuzuda doğumdan itibaren 6 aylık yaşa kadar birer aylık ara ilgili özelliklerin tartı ve ölçümler yapılmıştır. Üzerinde durulan özelliklere etki yapacağı düşünülen cinsiyet ve doğum tipi gibi makro çevre aktörleri standardize edilerek etkileri giderilmiştir. Daha sonra canlı ağırlık ve vücut ölçülerinin zamana göre değişimini belirleyebilmek amacı ile Logistik büyüme modeli kullanılmış, tekrarlanma derecelerinin tahmini için basit varyans analizi uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar Gdi x Gdi, Akkaraman ve Ak x Gm kuzularında canlı ağırlık ve değişik vücut ölçülerindeki değişimleri tanımlamak için Logistik büyüme modelinin uygun olduğunu göstermiştir. Canlı ağırlık, cidago yüksekliği, vücut uzunluğu, göğüs derinliği ve göğüs çevresi özellikleri için tekrarlanma dereceleri sırası ile Gdi x Gdi kuzularında; 0.59, 0.39, 0.50, 0.46 ve 0.45, Akkaraman kuzularında; 0.53, 0.38, 0.44, 0.30 ve 0.39, Ak x Gdi kuzularında ise yine aynı sıra ile 0.56, 0.3 1, 0.33, 0.57 ve 0.37 olarak hesaplanmıştır.ANAHTAR KELİMELER: Dorset Down, Akkaraman, melez kuzu, büyüme eğrisi, tekrarlanma derecesi
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to estimate the growth curves and repeatability of live weight, height at withers, chest depth, the widht of chest and body lenght and usage of parameters told below as criterias of early selection in Dorset Down x Akkaraman (Bm), Akkaraman and Akkaraman x BD] lambs in Bala State Farm. In order to obtain data 130 head Bdi x Bm, 101 head Akkaraman and 109 head Ak x BDi lambs were measured for these traits one month intervals from birth to six-months of age. Before executing statistical analysis, data (collected as stated above) were standardized with respect to some macro enviromental factors such as sex and birth type. Then logistic growth curves were formed for determining the variation of live weight and some body measurements with respect to age. And the simple analysis of variance technique for the estimation of repeatabflties were used. The result showed that the Logistic growth curve is a suitable model for identification of variations in live weight and several body measurements of Bdi x BDi, Akkaraman and Ak x Bdi lambs and then the repeatabilties for live weight, height at withers, body length, chest depth and chest width were estimated 0.59, 0.39, 0.50, 0.46 and 0.45 in BDi x Bpi lambs, 0.53, 0.38, 0.44, 0.30 ve 0.39 in Akkaraman lambs, 0.56, 0.31, 0.33, 0.57 ve 0.37 in Ak x BDi lambs respectively.