Kahverengi alabalıkların (Salmo trutta labrax, L.) doğal stokları zenginleştirmek ve kültür potansiyellerini belirlemek amacıyla yoğun şartlarda üretim imkanlarının araştırılması
Evaluation of brown trout (Salmo trutta labrax, L.) production under intensive culture condition and determination of its ranching potentials
  1. Tez No: 121157
  2. Yazar: İLKER ZEKİ KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SALİH ÇELİKKALE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz alabalığı, Salmo trutta labrax, Deniz ekotipi, Döl verimi, Büyüme, Smoltifikasyon, Blacksea sea going trout, Salmo trutta labrax, Marine ecotype, Fecundity, Growth, Smoltification
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Karadeniz Alabalığının {Salmo trutta labrax L.) Yetiştiriciliği ve Balıklandırma Amacıyla Kullanımı Araştırmada, Doğu Karadeniz Bölgesinde yayılım gösteren Karadeniz alabalığının, Salmo trutta labrax L., veya S. trutta deniz ekotipinin yetiştiricilik performansı ve azalan stokları takviye amaçlı kullanım imkanlarının araştırılması planlanmıştır. Dere veya içsu ve deniz ekotipinin döl verim özellikleri karşılaştırılmıştır. Deniz ekotipinini nispi yumurta verimi 771-6263 adet/kg, dere ekotipinde ise 1020-3199 adet/kg arasında değişim göstermiştir. Yumurtadan çıkış 11.5°C'de 477-489 Gün-Derecede tamamlanmıştır. Ortalama 1 1 cm boy ve 1 1.6 g ağırlığındaki balıklar, kasım-nisan ayları arasında deniz suyu ve tatlısu şartlarında büyütmeye tabi tutulmuşlardır. Büyüme yönünden 4 grup arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir (deneme sonu boy ortalaması deniz suyunda 15.8±2.79 cm, tatlısuda 16.1±2.05 cm). Kasım başlangıcında deniz suyuna transfer edilen balıkların parr markalarının durumu Mart başlangıcında görsel olarak incelenmiş, smoltlaşma durumu ortaya konmaya çalışılmıştır. Balıkların %50'sinin 11,3-11,5 cm boyda smoltifikasyon boyuna ulaştıkları gözlenmiştir. Karadeniz tuzluluğunda kan plazması sodyum seviyesinde ilk 3 günde ani bir artış gözlenirken, 7. günden itibaren değerler durağan bir seviyede seyretmiştir. Karadeniz tuzluluğunda aynı değişim klor seviyesinde de gözlenirken, potasyum seviyesindeki azalma 17. günden sonra sabit bir seyire ulaşmıştır. Buna karşın, %o30 tuzluluğa transfer edilen balıkların kan plazması iyon seviyesinin 14. günden itibaren sabit düzeye ulaştığı tespit edilmiştir. Karadeniz tuzluluğuna stoklanan balıklarda herhangi bir ölüm gözlenmezken, %o30 tuzlulukta tutulanlarda, 6. ve 7. günlerdeki kayıplarla, %10 ölüm gözlenmiştir. Sonuç olarak, 11.5 cm büyüklüğe ulaşan Karadeniz alabalığının %ol8 tuzluluğa toleransının oldukça iyi olduğu tespit edilmiştir. Ancak, kan plazması iyon değişimi göz önüne alındığında, deniz suyuna transfer edilecek balıkların deniz suyu şartlarında, 7-14 gün alıştırmaya tabi tutulması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Brown Trout (Salmo trutta labrax, L.) Production under Intensive Culture Condition and Determination of Its Ranching Potentials In this study, culture and ranching potentials of Blacksea trout, Salmo trutta labrax, or marine ecotype of & trutta found in rivers inflow into eastern Black Sea cost of Turkey have been evaluated. Relative fecundities ranged between 1020 and 3199 egg/kg in inland and from 771 to 6263 egg/kg in marine ecotype. Hatching was completed 477-489 day-degree at around 11.5°C. Growth potential of marine ecotype juveniles of 1 1 cm mean length and 1 1.6 g mean weigh were compared in freshwater and brackish water of the Black Sea for about 6 months, November- April. No significant differences in growth were observed. Parr marks of juveniles transferred to seawater in November were visually inspected in March to assess the state of smoltificatioa It was assessed that 50% these juveniles became smolt at size of 1 1.3- 1 1.5 cm. Variation in sodium concentration of blood serum of fish kept in seawater with a salinity of 18%o increased sharply during the first three days of the transfer, but reached a stable level after 7 days. Similar variations were also observed in chloride values, but potassium concentrations stabilized after 17 days. In contrast, ion levels in bloods of fish treated in 30%o salinity reached constant levels during the second week. No mortality occurred in fish reared in brackish water, while three fish died towards the end of the first week in those reared in full seawater (30%o). As a conclusion, tolerance of sea trout after size 1 1.5 cm to 18%o salinity seems to be quite good. However, when the variations in blood serum ion concentration are considered, those fish will be transferred or released to seas should be acclimatized to seawater for around 7-14 days. This will increased survival.