II. derece deprem bölgesinde betonarme yapılarda perde kullanımı
Use of shear walls in reinforced concrete structures in seismic zone 2
  1. Tez No: 121217
  2. Yazar: İDRİS BEDİRHANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ S. ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme, betonarme perde, deprem, perde oram, perde şekilleri, uygun kullanılma yerleri, perdelerin ekonomikliği, Reinforced concrete, reinforced concrete shear wall, earthquake, rate of shear wall, forms of shear walls, suitable placement, benefit of using shear walls
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İKİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİNDE BETONARME YAPILARDA PERDE KULLANIMI İdris BEDİRHANOĞLU Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı 2002, Sayfa: 160 Özellikle asmolen döşemeli ağır betonarme yapıların depremde rijitliğini sağlamak için betonarme perdeler kullanılır. Betonarme perdeler, deprem durumunda yapının taşıyıcı sistemine gelen yüklerin büyük bir kısmını ve büyük kesme kuvvetlerini alır. Özellikle yüksek binalarda depremde binanın yatay ötelenmesini sınırladığı için perdeler kullanılmaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında; perdelerin yapım kuralları, perdenin deprem etkisindeki davranışı, yapı planında perdenin konulma oranı üzerinde genel bir çalışma yapılması amaçlanmıştır. Perdeli, çerçeveli ve perdeli çerçeveli sistemlerin yatay yükler altında davranışları SAP2000 de birer örnek çözülerek incelenmiştir. Yapı planında perdenin konumlan ve oranlan değiştirilerek IDE STATİK programı ile çeşitli bina çözümleri yapılmıştır. Ayrıca SAP90 programı ile bir binanın iki aksı çözülerek yatay yükler altındaki deformasyon durumuna bakılmıştır. Bu çözümlerden perdenin yapı planında kullanılma oranı, perdenin yapı planında uygun kullanılma yerleri ve şekilleri üzerinde çeşitli sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis USE OF SHEAR WALLS IN REINFORCED CONCRETE STRUCTURES IN SEISMIC ZONE 2 İdris BEDİRHANO?LU Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Civil Engineering 2002, 160 Pages Especially in heavy reinforced concrete buildings with girder floor, shear walls are used to provide stiffness during an earthquake. Reinforced concrete shear walls take great amount of earthquake forces acting on the structure and great shear forces when an earthquake occurs. Especially shear walls are used in high buildings to minimize horizontal displacement during an earthquake. The main aim of this thesis has been to study on the construction of shear walls, behaviour of shear walls under effect of earthquakes, and the ratio of placement of shear walls on the construction plan. The behaviour of shear wall building with no frame, framed buiidx:;. i.-. combined frame and shear wall building systems under horizontal lateral loads has been investigated using SAP2000 software and solving one example for each system. Various construction design solutions are made using IDE STATİK software by changing the location and the ratio of shear walls in construction plan. Also, using SAP90 software and solving two different frames, the deformation of the structure under horizontal lateral loads has been examined. Various results from these solutions have been obtained on the ratio of shear walls in construction plan, locations of shear walls on the plan, and forms of the shear walls.