110 R Amerikan asma anacına, değişik üzüm çeşitlerinin aşılanması üzerine bir araştırma
An Investigation on determination of different grape varieties graft on 110 R American grape rootstock
- Tez No: 121225
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SADETTİN GÜRSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, Anaç, Çeşit, Aşı ve Uyuşma Li£G Wk'.* J-AOüiULTM İSlJMJiUH, Grape, Rootstock, Cultivar, Graft, Affinity II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
oz 110 R AMERİKAN ASMA ANACINA, DEĞİŞİK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN AŞILANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve Şanlıurfa İl Özel İdare Müdürlüğü'ne ait Vali Akbulut Meyve Fidanlığında, 2002 yılında yürütülen bu çalışma, çeliklerin alınması ve saklanması, aşılanması, çimlendirme ve alıştırma ile tarla koşullarında köklendirme, bakım, söküm ve sınırlandırılması aşamalarını kapsayacak şekilde, fidanlıkta tesis edilen Amerikan asma anaçlığındaki Berlandieri x Rupestris Martin 110, Richter'den Hatun Parmağı, Horoz Karası, Italia, Perlette, Hönüsü, Dımışkı, Azezi, Çiloreş üzüm çeşitlerinin aşılanması üzerine yapılmıştır. Ş.Urfa İl Özel İdare Müdürlüğü Vali Akbulut Fidanlığı koşullarında elde edilen bu verilere göre, yöre için HOR Amerikan asma anacı üzerinde, değişik 8 üzüm çeşidinin aşılanması sonucunda, çeşitlerin tümünün 110 R anacı üzerinde uyum sağladığı, ancak en yüksek değerler bölgemizin yöresel çeşidi olan Çiloreş, Azezi ve Hönüsü çeşitlerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON DETERMINATION OF DIFFERENT GRAPE VARIETIES GRAFT ON 110 R AMERICAN GRAPE ROOTSTOCK This research was carried out to determine suitable grape varieties, which can be grown of Şanlıurfa province in the Ziyaeddin Akbulut nursery garden in 2002. 110 R America Hatun Parmağı, Horoz Karası, Italia, Perlette, Hönüsü, Dımışkı, Azezi, Çiloreş for wine varieties were researched. In research affinity coefficient, first class sapling output, number of root, level of shoot growth and level of kallus growth on graft of graft coefficient were investigated. According to the obtained results Şanlıurfa province in the Akbulut nursery garden All of varieties that are results of different 8 grape varieties grafted on 1 10 R America wine mutter varieties were found to be adaptation in the Şanlıurfa conditions. In addition local Çiloreş, Azezi and Hönüsü were determined most productivity varieties in the Şanlıurfa conditions.