Kober 5 BB Amerikan asma anacına, değişik üzüm çeşitlerinin aşılanması üzerine bir araştırma
An Investigation on determination of different grape varieties graft on kober American grape rootstock
- Tez No: 121226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN GÜRSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Asma, Anaç, Çeşit, Aşı, Affinite, Grape, Rootstock, Cultivar, Graft, Affinity
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
u oz Yüksek Lisans Tezi KOBER 5 BB AMERİKAN ASMA ANACINA DEĞİŞİK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNİN AŞILANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ahmet Faruk YAZGAN Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı 2002, Sayfa: 71 Bu araştırma, Kober S BB Amerikan asma anacına aşılanan en uygun üzüm çeşidinin belirlenmesi amacıyla, 2002 yılında Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü Vali Ziyaeddin Akbulut Meyve Fidanlığında yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak, Kober 5 BB Amerikan asma anacı ile Ata Sarısı, İtalia, Uslu, Hamburg Misketi, Cardinal, Perlette ve Öküzgözü üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada, aşı kombinasyonlarının aşı yerinde kallus gelişme düzeyi, sürgün gelişme düzeyi, kök sayısı, fidan randımanı, I. boy (sınıf) fidan randımanı ve affinite katsayısı incelenmiştir. Elde edilen araştırma sonuçlarına göre Kober 5 BB Amerikan asma anacı üzerine aşılanan üzüm çeşitlerinden; Cardinal, Perlette, İtalia, Hamburg Misketi, en uygun çeşitler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT Master Thesis AN INVESTIGATION ON DETERMINATION OF DIFFERENT GRAPE VARIETIES GRAFT ON KOBER 5 BB AMERICAN GRAPE ROOTSTOCK Ahmet Faruk YAZGAN Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture 2002, Page: 71 This research study was been conducted to determine the grape variety that would fit the Kober 5 BB rootstock. The study was conducted in the Governor Ziyaeddin Akbulut nursery of Province of Şanlıurfa. Ata Sarısı, Italia,Uslu, Hamburg, Cardinal, Perlette and Öküzgözü varieties were been tried on the Kober 5BB rootstock. Measurements of development level of Callus and shoots, number of roots, success rate of young plants, number of class 1 young plants and affinite constant are been done and evaluated and compared. According to results of this study the best fitted varieties were to be found; Cardinal, Perlette, Italia and Hamburg Misketi.