Corba based management for distributed heterogeneous and multi database systems
Dağıtık, heterojen ve çoklu veri tabanı sistemleri için corba tabanlı yönetim
- Tez No: 121295
- Danışmanlar: PROF. DR. B. ZİYA GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Nesne Aracı Birimi, Dağıtık, Heterojen, Çoklu Veritabanları ÇORBA Tanımlaması vı
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz DAĞITIK, HETEROJEN VE ÇOKLU VERİTABANI SİSTEMLERİ İÇİN ÇORBA TABANLI YÖNETİM UYSAL, Murat Paşa Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof.Dr. B. Ziya GÜVENÇ Mayıs 2002 Dağıtık, heterojen ve Çoklu Veritabanı Yönetim Sistemleri büyük organizasyonların özel yazılımlarla merkezi kontrollü bilgi yönetimi ve yine bu ortamlar için geliştirilmiş idari faaliyet ihtiyaçlarından kaynaklanmıştır. Bu veritabanları farklı bilgisayarda veya bilgisayar ağlarında olabilirler. Bu tip veritabanlarına yönalik veritabanı kullanıcı aktivitelerini izlemek, şüpheli işlemleri araştırmak.birtakım özel işlemler için bilgi toplamak ve dinlemek, özellikle veritabanı yöneticileri (VY) için büyük bir endişe kaynağı oluşturmaktadır. Bu tip veritabanı yöneticileri ticari firma uygulamalarını kullandıkları gibi kullanılan platforma yönelik yazılımlar kullanabilrler veya kendi çözümlerini geliştirebilirler. Bu çalışma ile biz Dağıtık Nesne Tasarımını, ORB Mekanizmasını, ÇORBA tanımlamasını, Dağıtık ve Heterojen Veritabanlarını birleştiren bir çözüm öneriyoruz. Bu merkezi olmayan yaklaşım ile taşınabilir hareketli bilgi aracıları, ister veritabanı ile aynı bilgisayarda isterse farklı bilgisayarlarda olsun, yine kendisi gibi Taşınabilir Hareketli Yönetici (THY) ile çift yönlü haberleşme kanalı açmaktadır. THY yerel ağda olabileceği gibi başka bir ağa bağlı herhangibir bilgisayarda da olabilir. Veritabanı Yöneticileri kullanıcı arayüzü ile veritabanlarını izleyebilmekte, veritabanı işlemlerini yönledirebilmektedir. ORBMekanizması ve ÇORBA tanımlaması farklı veri tabanlarının entegrasyonunu, güvenilirliğini, taşınabilirliğini ve de sağlamlığını arttırmak ve kolaylaştırmak için birleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORBA-BASED MANAGEMENT FOR DISTRIBUTED, HETEROGENEOUS AND MULTIDATABASE SYSTEMS UYSAL, Murat Paşa Computer Engineering, The Institute of Natural and Applied Sciences Supervisor: Prof. Dr. Ziya B.GÜVENÇ May 2002 Distributed, Heterogenous and Multi Database Management Systems (DHMDBS) originated from the large organizations' needs for a centrally- controlled information management by special software and administrative procedures developed for that environment. They may be running on different machine and network architectures. Monitoring selected database user actions, investigating suspicious activity, auditing and gathering data about specific processes for this type of databases are allways great concern for database administrators. (DBAs)They have to use vendor specific applications as well as platform specific software or they might develop their own solutions. With this study, we propose a solution which is an integrated Distributed Object Computing Scheme (Object Request Broker (ORB) Mechanism, CORBA Specification) of Heterogenous Multidatabases. By this decentralised approach, Portable and Mobile Informative Agents (PMA) located on whether on the same host database or not, creates bidirectional communication channels with a Portable and Mobile Manager (PMM) as well. PMM would be on the local network or any other host which is connected to the other networks.With a user interface, DBAs will be able to audit, manipulate database actions. ORB Mechanism and CORBA specification are incorporated to increase reliability, iiiportability, robustness and also facilitate integration of various database systems in the market. Keyword: Object Request Broker, Distributed, Heterogeneous, Multidatabases, Common Object Request Broker Architecture IV