Erzurum ili Pasinler ilçesinde bitkisel üretim yapan işletmelerde ortak makine kullanımı, ortak makine kullanımında karşılaşılan sorunlar, işletmelerin sosyal ve ekonomik yapısına en uygun ortak makine kullanım modelinin tespiti
Determination of the model most appropriate model of multi-farm use of machinery for the social and economic structure of the farms growing field crops in Pasinler district of Erzurum province and the problems faced in multi-farm use of machinery
  1. Tez No: 121349
  2. Yazar: CİHAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YÜCEL ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pasinler, tarımsal mekanizasyon, ortak makina kullanımı, Pasinler, agricultural machinery, multi-farm use of machinery u
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM İLİ PASİNLER İLÇESİNDE BİTKİSEL ÜRETİM YAPAN İŞLETMELERDE ORTAK MAKİNA KULLANIMI, ORTAK MAKİNA KULLANIMINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR, İŞLETMELERİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISINA EN UYGUN ORTAK MAKİNA KULLANIM MODELİNİN TESPİTİ Cihat YILDIZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yücel ERKMEN Bu çalışmada, Erzurum ili Pasinler ilçesindeki bitkisel üretim yapan işletmelerde ortak makina kullanım olanaklarının belirlenmesi amaçlanmış, bu amaçla ilçede bitkisel üretim yapan 227 işletmede anket çalışması yapılmış, işletme sahiplerinin bireysel örgüt ortak makina kullanım modellerinden hangilerini kendilerine daha uygun buldukları saptanmıştır. Anket çalışması sonucunda işletme sahiplerinin makina birliklerini kendi yapılarına daha uygun buldukları belirlenmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ilçede ortak makina kullanımı uygulama çalışması yapılmış, anket sonuçlarına göre işletme sahiplerinin kendi yapılarına daha uygun buldukları makina birliği uygulamaya geçirilmiştir. Ancak uygulama sonucunda işletme sahiplerinden beklenen ilgi görülememiştir. Buna karşın uygulamada işletme sahiplerinin, makina müteahhitliği ve makina ortaklıklarını tercih ettikleri belirlenmiştir. 2002, 109 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF THE MODEL MOST APPROPRIATE MODEL OF MULTI-FARM USE OF MACHINERY FOR THE SOCIAL AND ECONOMIC STRUCTURE OF THE FARMS GROWING FIELD CROPS IN PASİNLER DISTRICT OF ERZURUM PROVINCE AND THE PROBLEMS FACED IN MULTI-FARM USE OF MACHINERY Cihat YILDIZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Yücel ERKMEN This study aims to determine the possibilities of multi-farm use of machinery applied in Pasinler district of Erzurum province. 227 farms growing field crops were studied through questionnaire and hence non-governmental organisation multi-farm use of machinery model considered the most suitable by farms owners were determined. According to the results of questionnaire, it was determined that, farm owners considered machine rings as the most appropriate model for their own farm structure. In the second stage of the study, a multi farm use of machine was applied in the district. Machinery ring model was practised in the study area. But the farm owners did not respond in an expected level. Nevertheless it was determined that, farm owners preferred machine contracting and machine co-ownership. 2002, 109 page