Kimyasal denge ile ilgili kavramların anlaşılmasında kavramsal değişim yaklaşımının etkinliğinin incelenmesi
Investigation of effectiveness of conceptual change approach on understanding of chemical equilibrium concepts
- Tez No: 121470
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİH BAYRAKÇEKEN, PROF. DR. ÖMER GERAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal denge, kavramsal değişim yaklaşımı, kavram yanılgıları, kavramsal değişim metinleri, modeller, Chemicel equilibrium, conceptual change approach, misconception, conceptual change texts, models ll
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Doktora Tezi KİMYASAL DENGE İLE ÎLGİLÎ KAVRAMLARIN ANLAŞILMASINDA KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ Nurtaç CANPOLAT Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Samih BAYRAKÇEKEN Ortak Danışman : Prof. Dr. Ömer GEBAN Bu çalışma, kavramsal değişim yaklaşımının öğrencilerin kimyasal denge ile ilgili başarılarına ve kimyaya karşı tutumlarına olan etkisini, geleneksel ders anlatım yöntemi ile karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin kimyasal denge konusundaki başarıları ile bilimsel işlem becerileri arasındaki ilişki de incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi K.K. Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında aynı öğretim üyesinin ders verdiği farklı iki şubedeki toplam 85 birinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Şubelerden biri, kavramsal değişim yaklaşımının kullanılacağı deney grubu; diğeri ise, geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanılacağı kontrol grubu olarak seçilmiş ve bu seçim de rastgele yapılmıştır. Eşit olmayan kontrol grup deseninin kullanıldığı çalışmada, 2000-2001 öğretim yılının ikinci döneminde dört hafta süreyle uygulama yapılmıştır. Araştırmanın verileri;“Kimyasal Denge Kavram Testi”,“Kimya Dersi Tutum Ölçeği”ve“Bilimsel İşlem Beceri Testi”olmak üzere başlıca üç ölçekten elde edilmiştir. Araştırmada ileri sürülen hipotezleri test etmek için ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA) ve bağımsız grup Mesti kullanılmıştır. Sonuçlar, kimyasal denge ile ilgili kavramların öğrenciler tarafından anlaşılmasında, kavramsal değişim yaklaşımının geleneksel yöntemden daha başarılı olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kavramsal değişim yaklaşımın kullanıldığı deney grubundaki öğrencilerin kimyaya karşı ilgilerinin geleneksel yöntemin kullanıldığı kontrol grubundaki öğrencilerden istatistiksel olarak daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu sonuçların yanı sıra araştırmada, öğrencilerin kimyasal denge ile ilgili kavramları anlamaları üzerine bilimsel işlem becerilerinin önemli bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. 2002, 144 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION OF EFFECTIVENESS OF CONCEPTUAL CHANGE APPROACH ON UNDERSTANDING OF CHEMICAL EQUILIBRIUM CONCEPTS Nurtaç CANPOLAT Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Education Supervisor : Prof. Dr. Samih BAYRAKÇEKEN Cosupervisor : Prof. Dr. Ömer GEBAN The aim of this study is to compare the effectiveness of conceptual change approach with traditionally designed instruction on students' understanding of chemical equilibrium concepts and on their attitude toward chemistry. The relationship between students' understanding of chemical equilibrium concepts and their science process skills was also investigated. The subjects of this study consist of total 85 first year students who took general chemistry course in two classrooms of the Department of Primary Science Education in Kazım Karabekir Education Faculty in Atatürk University. The same lecturer taught both classrooms. One of the classrooms was selected as experimental group and the other as control group and this selection was done randomly. In the experimental group, chemical equilibrium was taught by using conceptual change approach for four weeks in the second semester of 2000-2001 education season. In the control group traditional teaching approach was followed. In this study, nonequational control group design was used and the data was collected by three instruments which are“Chemical Eequilibrium Concept Test”,“Attitude Scale Toward Chemistry”, and“Science Process Skills Test”. In this study, in order to test the research hypothesis proposed, ANCOVA and independent t-test were used. The results indicated that conceptual change approach is more efficient than traditional teaching approach on students' understanding of chemical equilibrium concepts. In addition, it was found that students' attitudes towards chemistry were statistically higher in the experimental group than the control group. Finally, it was also determined that, students' science process skills have a pozitive effect on their understanding of chemical equilibrium concepts. 2002,144 pages