Çözünürlükle ilgili kavramların anlaşılmasında kavramsal değişim yaklaşımının etkinliğinin incelenmesi
Investigations of effectiveness of conceptual change approach on understanding of solubility concepts
  1. Tez No: 121471
  2. Yazar: TACETTİN PINARBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİH BAYRAKÇEKEN, PROF. DR. ÖMER GEBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çözünürlük, çözelti, kavramsal değişim yaklaşımı, kavram yanılgıları, kavram değiştirme metinleri, Solubility, solution, conceptual change approach, misconception, conceptual change text. u
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇÖZÜNÜRLÜKLE İLGİLİ KAVRAMLARIN ANLAŞILMASINDA KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ Tacettin PINARBAŞI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Samih BAYRAKÇEKEN Ortak Danışman : Prof. Dr. Ömer GEBAN Bu çalışmanın amacı; kavramsal değişim yaklaşımının, öğrencilerin çözünürlük kavranılan ile ilgili basanlarına ve kimyaya karşı olan tutumlarına etkisini, geleneksel ders anlatım yöntemi ile karşılaştırmaktır. Bunun yanı sıra, öğrencilerin çözünürlük konusundaki başarıları ile bilimsel işlem becerileri arasındaki ilişki de incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında, aynı öğretim üyesinin ders verdiği iki farklı şubedeki 87 birinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Uygulama, 2000-2001 öğretim yılının ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Şubelerden biri, kavramsal değişim yaklaşımının kullanılacağı deney gurubu; diğeri ise geleneksel öğretim yöntemlerinin kullanılacağı kontrol gurubu olarak seçilmiş ve bu seçim de rastgele yapılmıştır. Deney gurubunda çözünürlük konusu kavramsal değişim yaklaşımını esas alan yöntemlerle, kontrol gurubunda ise geleneksel öğretim yöntemleri ile işlenmiştir. Veri toplama aracı olarak, Çözünürlük Kavram Testi, Kimya Dersi Tutum Ölçeği ve Bilimsel İşlem Beceri Testi olmak üzere başlıca üç ölçekten yararlanılmıştır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesine yönelik olarak, ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA) ve bağımsız grup t-testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar, deney grubundaki öğrencilerle kontrol grubundaki öğrenciler arasında çözünürlük kavramları başarısı açısından istatistiki olarak önemli bir farklılığın olduğunu göstermiştir. Deney ve kontrol gruptan arasında öğrencilerin kimyaya karşı tutumları açısından önemli bir farklılık oluşmamakla birlikte, öğrencilerin çözünürlükle ilgili kavranılan anlamaları üzerine bilimsel işlem becerilerinin önemli bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir 2002, 112 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION OF EFFECTIVENESS OF CONCEPTUAL CHANGE APPROACH ON UNDERSTANDING OF SOLUBILITY CONCEPTS Tacettin PINARBAŞI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Education Supervisor : Prof. Dr. Samih BAYRAKÇEKEN Cosupervisor : Prof. Dr. Ömer GEBAN The aim of this study is to compare the effectiveness of conceptual change approach on students' understanding of chemical equilibrium concepts and on their attitude toward chemistry with traditionally designed instruction. Also, the relation between students1 attainment in solubility concepts and their scientific process skills was investigated. The subjects of the study were 87 first year undergraduate students, who are in two different classes and are taught by the same lecturer, in primary science education, in Kazım Karabekir Education Faculty, in Atatürk University. Treatment was carried out in second semester of 2000/2001 teaching season. One of the classes was randomly selected as treatment group in which conceptual change model was used, the other as control group in which traditional teaching methods were used. The data was obtained by means of Solubility Attainment Test, Chemistry Attitude Test and Scientific Process Skills Test. In order to test research hypothesis, covariance analyses and independent group t test were used. The results obtained from study showed that there is a statisticially important difference between treatment and control groups in terms of students' solubility attainment but no difference in terms of their attitude toward chemistry. However, it was found that students' scientific process skills have an effect on their understanding of solubility concepts. 2002,112 pages