Kimyasal denge konusundaki kavramların lise-II öğrencilerince anlaşılma düzeyi ve karşılaşılan yanılgılar
The level of student's understanding and misconceptions of chemical equilibrium concepts at lycee-II
- Tez No: 96792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİPAŞA AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kimya Eğitimi, Kimyasal Denge, Kavram Yanılgıları, Öğretme-Öğrenme, Chemistry Education, Chemical Equilibrium, Misconceptions, Teaching-Learning. VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, kimya eğitim ve öğretiminde temel kavramlardan olan kimyasal denge konusunda lise öğrencilerinin basan düzeyini belirlemek ve yanlış anlamaları tespit etmektir. Bu amaca ulaşmak için bu konuyla ilgili yanılgıların neler olduğu araştırılmıştır. Bu araştırma da örnek olay metodolojisi kullanılmıştır. Kimyasal denge konusundaki kavramların anlaşılma düzeyi ve kavram yanılgılarını tespit etmek için bir pilot çalışmayla özel bir test geliştirilmiştir. Bu test 75 lise-II. fen sınıfı öğrencisi üzerinde uygulanmıştır. Ayrıca ders öğretmeni ve 6 öğrenci ile kimyasal denge konusundaki kavramlarla ilgili mülakat yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin kimyasal denge konusundaki kavramlarla ilgili yanılgıları olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan bazıları: Le Chatelier prensibi, maddelerin denge konsantrasyonlarının değiştirilmesinin dengeye etkisi, sistemin sıcaklığı ya da basıncının değiştirilmesinin dengeye etkisi, denge sabitinin sayısal değerinin nelere bağlı olarak değiştiğidir. Bu yanılgıların sebepleri, öğretim yöntemlerinin uygun seçilmemesi, gerekli araç ve gereçlerin okullarda olmaması, öğrencilerde önbilgi eksiklikleri ve bunların öğretmen tarafından bilinmemesi bu konuyla ilgili yanılgılara neden olmaktadır. Bu yanılgıları gidermek için soru-cevap ve tartışma yöntemlerine ağırlık verilerek konu işlenmeli ve bilgisayar, video programlarıyla konu somutlaştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMMARY The Level of Student's Understanding and Misconceptions of Chemical Equilibrium Concepts at Lycee-II The aim of this study is to find out students' level of understanding and misunderstanding of Chemical Equilibrium concept which is one of basic concepts in chemical education. To reach this aim commonly encountered misconception at Lycee-11 level in this topic were searched. A case study methodology was used in this study. A test to find out students' conceptions was developed based on a pilot study. The test was than implemented to a sample of 75 students in two classroom where the chemistry teacher was the same. moreover the chemistry teacher and six students were interviewed. The collected data were analyzed to investigate students' misconceptions about chemical equilibrium topic. It was found: The Le Chatelier principle, the effect of concentrations on equilibrium, the effect of pressure and temperature on concentrations when they are changed at equilibrium, the numerical value of equilibrium varies from teaching strategies to student's preconceptions. The chemistry teacher should have the ability to know to common misconceptions and emphasizes them during the teaching. To overcome or remedy these misconceptions the teacher should use more student-centered activities such as question-answer, discussion, computer simulations and so on in teaching.