Kazan yakma sistemlerinde otomatik kontrol uygulamalarının incelenmesi
Study of automatic control applications for boiler combustion systems
- Tez No: 121632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET ALTUNTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Combustion Control Systems, Combustion, Boilers, Control Systems
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ii KAZAN YAKMA SİSTEMLERİNDE OTOMATİK KONTROL UYGULAMALARININ İNCELENMESİ ÖZET Enerji tasarrufunun büyük önem kazandığı bugünlerde, enerji kaynaklarının verimli kullanımı için mevcut ve yeni kurulacak ısıtma sistemlerinin yakıt ekonomisi sağlayan otomatik kontrol sistemleriyle donatılmasını zorunlu kılmaktadır. Isıtma sistemlerinde istenilmeyen ısı kayıplarını asgariye indirerek ve yanma olayını kontrol altında tutarak enerjiden maksimum düzeyde fayda sağlanabilir Bu amaçla, otomatik kontrol sistemlerinin kullanımı büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada, Erciyes Üniversitesi kampüsünde yeni inşa edilen 2002 yılı kış sezonunda devreye alınan kızgın sulu merkezi ısıtma ünitesinde bulunan iki adet kızgın su kazanının yakma sistemleri üzerinde deneysel çalışma yapıldı. Yeni kazan dairesinde her biri 6,000,000 kcal/h kapasiteli iki adet kızgın su kazanı bulunmaktadır. Bu kazanların birinde hava-yakıt ayarı“Autoflame”(ticari marka) olarak adlandırılan otomatik hava-yakıt ayarı yapan sistem mevcuttur. Diğer kazanda ise manuel olarak hava-yakıt ayarı yapılmaktadır. Bu çalışmada belirtilen her iki kazan çalıştırılarak sonuçta otomatik hava-yakıt ayarı yapan“Autoflame”sisteminin sağladığı tasarruf belirlenmeye çalışıldı. Mevcut ve yeni kurulacak ısıtma sistemlerinde, otomatik kontrol sistemlerinin kullanılması durumunda yakıt sarfiyatından % 7 - 10 tasarruf sağlayabileceği belirlenmiştir. Bu tasarrufun ülke ekonomisine sağlayacağı olumlu katkılar da dikkate alınarak bu tür sistemlerin kullanılması yönünde kullanıcılar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Anahtar Sözcük: Yakma Kontrol Sistemleri, Yanma, Kazanlar, Kontrol Sistemleri.
Özet (Çeviri)
Ill STUDY OF AUTOMATIC CONTROL APPLICATIONS FOR BOILER COMBUSTION SYSTEMS ABSTRACT The energy situation of today, forces to consumer to take energy conservation measures and this applies in particular to the field of heating installations. The high efficiency can be obtained in heating systems by minimizing the energy losses and by taking under control the combustion. For this purpose, applications of automatic control systems are very important in terms of energy conservation. In this study, it is experimental studied the combustion system of two central heating hot water boilers which are new constructed and fired in 2002 winter season at Erciyes University Campus. There are two hot water boilers, each of 6,000,000 kcal/h in the new boiler room. One of these boilers has an air-fuel ratio adjustment system which is called as“Autoflame”(trade mark) and which air-fuel ratio can be adjusted automatically. The air-fuel ratio of the other boiler is adjusted manually. The mentioned two boilers in this study have been fired to find out what the savings of the automatic air- fuel ratio adjustment system“Autoflame”were. Fuel consumption can be saved 7-10 per cent by using automatic control systems in the present and planned heating systems. By considering positive contributions of this conservation to the national economy, using of this type of systems should be supported.