Plastik malzeme tasarımı ve uygulamaları
Plastic materials design and practices
- Tez No: 121633
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: polimer, poliamid, polistiren, ABS, mekanik özellikler, polymer, polyamid, polystrien, ABS, mechanical characteristics ic YflKsnttirrtii unanjo
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
III PLASTİK MALZEME TASARIM VE UYGULAMALARI ÖZET Bu çalışma günümüz sanayisinde yoğun olarak üretilen ve kullanılan plastikler içerisinde Akrilonitril-Butadien Stiren (ABS), Poliamid (PA), Polistiren (PS) malzemelerinin buzdolabı ve araç soğutucularında uygun malzeme seçimini yapmak ve özellikle soğutma sektöründe PA malzemeye katılan cam elyafının malzeme direncine etkisini görmek amacıyla yapıldı. Bunun yanı sıra bu malzemelerden belirli oranlarda karışım kombinasyonları yapılarak malzemelerin karışımlı haldeki davranışları gözlendi. Bu doğrultuda malzemelerin kapsamlı bir literatür araştırması yapıldıktan sonra enjeksiyon kalıplamayla bu malzemelerin her birinden buzdolabı kapı rafı basıldı. Bu raflardan malzemenin enine ve boyuna deney numuneleri alınarak darbe, çekme ve eğme deneylerine tabi tutuldu. Deneyler sonunda tüm bu malzemelerin mekanik değerleri gayet iyi sonuçlar vermekle beraber cam takviyesi yapılmış olan PA 6 en yüksek eğme ve çekme dayanımlarını gösterirken kopma uzaması en düşük malzeme oldu. Cam elyafı malzemenin eğme ve çekme dayanımlarım yaklaşık %100 oranında artırırken malzemeyi rijit bir hale getirdi ve akmasını da azalttı. Fakat cam lifi malzemenin darbe dayanımını gözle görülür şekilde düşürdü. ABS malzeme cam lifi katılmamış malzemeler içerinde en iyi darbe dayanımına sahip malzeme olarak görülürken PS malzemenin darbe dayanımı diğerlerine nazaran daha düşük değerlerde çıktı. Ayrıca bu malzemelerin kombinasyon karışımlarından (PA-ABS Karışımı, PS-ABS Karışımı) PS-ABS Karışımında eğme ve çekme dayanımları nispeten iyi sonuç vermekle beraber malzeme azda olsa kırılgan bir hal almıştır. PA-ABS Karışımında mekanik değerler her iki malzemenin de mekanik değerleri altına düşmüştür. Yani olumlu sonuç alınamamıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucu soğutucuların iç gövdelerinde neme karşı mükemmel bir direnç gösterdiğinden ve aynı zamanda düşük sıcaklıklarda işlendiğinden (düşük malzeme ve işleme maliyeti) PS, dış yüzeylerde darbeye karşı ideal bir malzeme olan ve aynı zamanda estetik olup her türlü şartlarda renklendirici katılabilen ABS, kapıIV menteşe yataklarında aşınma, darbe ve eğilme direnci yüksek olan PA 6 kullanılması uygun görüldü. Buzdolabı iç raflarda neme ve kısmen eğmeye karşı yüksek direnç istendiğinden PS-ABS karışımı malzeme uygun görülmüştür.
Özet (Çeviri)
V PLASTIC MATERIALS DESINGS AND PRACTICES ABSTRACT This study was accomplished to define the correct material for the refrigerators and vehicle coolers between ABS, PA and PS, which are produced and used mostly in today's industrial ranges and especial to inspect the effect of the glass fibers to the material-resistance, which are interfered into the material PA in the cooling sector. For this purpose, a comprehensive research was accomplished concerning technical literature for the materials, afterwards refrigerator door-shelves were produced by each material. Sample parts in the width and length was taken from this shelves, afterwards the elongation, impact and bending tests were accomplished. As the test result, the mechanical values aof each material appears well, but the glas-fiber blanded PA 6 had the highest bending and tension resistance, on the other hand, it had the minimum elongation at the repture. The glas fiber has increased the bending and elongation resistance of the material aprox. 100%, it made the material also more firmer and it prevented the flow of the material. But the glas fiber has reduced obviously the impact strength. The ABS appears as the best material based on the impact sterngth between the non-glass fiber blended materials, compared with the others PS had the minimum value concerning the impact strength. Although the good result of the elongation and beding strength of PS-ABS blend, which is one of the combinations of these materials (PA-ABS blend, PS-ABS blend), the material becomes a little bit fragile. The mechanical values were received by PA-ABS blend under the value of both materials, that is to say, positive result could be not received.