4-(4-metilbenzoil)-5-(4-metilfenil)-furan-2,3-dion bileşiğinin bazı izosiyanatlarla reaksiyonları
Reactions of the compound 4-(4-methylbenzoyl)-5-(4-methylphenyl)-furan-2,3-dione with some isocyanates
  1. Tez No: 177670
  2. Yazar: AYŞE TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Furan-2, 3-dion, İzosiyanat, Oksazin, Pirrolo-pirimidin, Sikloadisyon Reaksiyonu, Furan-2, 3-dione, Isocyanate, Oxazine, Pyrrolo[2, 3-d]pyrimidine, Cycloaddition
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada daha önce sentez edilen 4-benzoil-5-fenil-furan-2,3-dion (1)'un türevi olan 4-(4-metilbenzoil)-5-(4-metilfenil)-furan-2,3-dion (2) bileşiğinin çeşitli arilizosiyanatlarla reaksiyonlarını gerçekleştirilerek bu reaksiyonlar sonucu oksazin ve pirrolo-pirimidin türevi orijinal bileşikler sentez edilmiştir. Bu araştırma bir çok yeni bileşiğin senteziyle sonuçlanmıştır. (2) Bileşiğinin çeşitli izosiyanatlarla farklı şartlarda reaksiyonları yapılarak sırasıyla; Tan-1, Tan-2, Tan-4, Tan-5, Tan-7, Tan-8, Tan-10 ve Tan-11 bileşikleri elde edilmiştir. Ayrıca yapılan diğer bir çalışmada izosiyanatın ortamın neminden etkilenerek oluşturduğu üre türevi bileşikler Tan-3, Tan-6, Tan-9 ve Tan-12 sırasıyla elde edilmiştir. Sentez edilen bileşiklerin yapıları elementel analiz sonuçları, IR ve 1H-NMR, 13C-NMR spektroskopisi yardımıyla aydınlatıldı ve sonuçlar reaktiflerin özellikleri ve reaksiyon şartlarına göre karşılaştırmalı olarak tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the reactions 4-(4-methylbenzoyl)-5-(4-methylphenyl)-furan-2,3-dione (2), which is derivative of 4-benzoyl-5-phenyl-furan-2,3-dione (1) with various arylisocyanates were carried out and synthesized original oxazin and pyrrolo-pyrimidine derivatives as result. At the end of our studies, the compounds of Tan-1, Tan-2, Tan-4, Tan-5, Tan-7, Tan-8, Tan-10 and Tan-11 were obtained from the different reactions of the compound (2) and various isocyanates. Additionally, the compounds of Tan-3, Tan-6, Tan-9 and Tan-12 were obtained from the reactions of the isocyanate and moisture of the reaction medium, respectively. The structure of synthesized new compounds were confirmed by being interpreted the elemental analyses and IR, 1H-NMR, 13C-NMR spectra and the results of the reactions were discussed comparably according to the reaction conditions and the properties the reactants.