Seyitömer Termik Santral curuflarındaki yanmamış karbonun flotasyon yöntemi ile kazanılması
Regaining the unburned carbons from the Seyitomer Thermic Plant slag by using flotation method
- Tez No: 121703
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAMIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Cüruf, Flotasyon, Karbon, Reaktif, Seyitömer Termik Santrali, Carbon, Flotation, Reaktive, Seyitomer Thermic Plant, Slag
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
IV SEYİTÖMER TERMİK SANTRAL CURUFLARESDAKt YANMAMIŞ KARBONUN FLOTASYON YÖNTEMİ İLE KAZANILMASI Yasemin Sanaydın Altınkaya Maden Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2002 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ahmet Yamık ÖZET Bu çalışmada, Seyitömer termik santral curuflanndaki yanmamış karbonu, optimum şartlar taranarak flotasyon yöntemi ile tekrar kazanılması için bir dizi deneyler yapılmıştır. Numune, Seyitömer termik santralinde çalışır durumda olan 4 üniteden çıkan cürufların karbon oranlarına göre %30 1. üniteden, %30 2. üniteden, %30 3. üniteden ve %10 4. üniteden olacak şekilde harmanlanarak deneyler için hazırlanmıştır. Flotasyon deneylerinde optimum parametrelerin tesbiti için tane boyutu, katı oranı, reaktif cinsi ve miktarı, köpük alma süresi, hava miktarı ve pervane hızı gibi değişkenler incelenmiştir. Optimum şartlar uygulanarak yapılan flotasyon deneyinde %14,6 oranında karbon içeren cüruf %45,32 oranında karbona, 688 kcal/kg olan alt ısıl değer ise 2900 kcal/kg'a yükseltilmiştir. Ayrıca, optimum şartlarla herbir ünite ayrı ayrı flotasyon deneyine tabi tutulmuş ve sonuçlan sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
REGAINING THE UNBURNED CARBONS FROM THE SEYTTOMER THERMIC PLANT SLAG BY USING FLOTATION METHOD Yasemin Sanaydın Altinkaya Mine Engineering, M.S. Thesis, 2002 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Yamik SUMMARY This research includes experiments in order to regain the unburned carbons from the Seyitomer thermic plant slag by using optimum flotation method. The samples for the experiments are collected from the 4 operational units of Seyitomer thermic plant. The proportions of the carbon samples prepared for the experiments are 30% from the 1st unit, 30% from the 2nd unit, 30% from the 3rd unit and 10% from the 4th unit. During the flotation experiments, size, solid proportion, reactive type and amount, froth sampling time, air amount and propeller speed parameters have been inspected in order to specify the optimum parameters. Applying optimum conditions to the flotation experiments has increased the slag from 14.6% to 45.32% of carbon and 688 kcal/kg to 2900 kcal/kg of energy. The optimum conditions have been applied to each flotation experiment for each unit of the Seyitomer thermic plant.