Seyitömer Termik Santralı birinci ve ikinci yasa çözümlemeleri
The first and second law analysis of Seyitömer Coal-Fired Power Plant
- Tez No: 169220
- Danışmanlar: PROF.DR. RAMAZAN KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Ekserji, Termik Santral, Seyitömer, Energy, Exergy, Coal-Fired Power Plant, Seyitomer
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
IV SEYİTÖMER TERMİK SANTRALI BİRİNCİ VE İKİNCİ YASA ÇÖZÜMLEMELERİ OğuzARSLAN Makine Mühendisliği, Yüksek Lisans Tezi, 2005 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ramazan KÖSE ÖZET Toplumların gelişmişliklerinin, kişi başına tükettikleri enerji miktarlarıyla değerlendirildiği günümüzde enerji denildiğinde akla gelen ilk kavram elektrik enerjisidir. Bu bağlamda, Türkiye gelişmekte olan bir ülke olup, elektrik ihtiyacının büyük bir bölümü düşük kalorili linyitlerin kullanıldığı termik santraller vasıtasıyla karşılanmaktadır. Düşük verim ve çevresel etkiler nedeniyle linyit bazlı termik santraller günümüzde önemini hızla yitirmektedir. Enerji açısından büyük oranda dışa bağımlılığın Türkiye' yi ekonomik açıdan oldukça zora sokması ve sahip olunan zengin kömür rezervleri gibi etkenlerden dolayı, Türkiye' de termik santralların varlığı zorunlu bir ihtiyaçtır. Küreselleşen dünyada her ülkenin yerine getirmekle yükümlü olduğu bir takım sorumluluklar mevcuttur. Bunların en önemli ikisi; küresel ısınma nedeniyle emisyon sınır değerlerini aşmamak ve enerjiyi en ekonomik şekilde kullanmaktır. Gerek emisyon değerlerinin azaltılması, gerekse enerjinin ekonomik kullanımı ancak verimlilik çalışmalarının yapılması vuku bulduğunda söz konusudur. Bu çalışmada, linyit yakıtlı Seyitömer termik santralına ait enerji ve ekserji analizleri yapılarak, santraldaki kayıplar ve yerleri tespit edilmiş, verimliliğin artırılması hususunda yapılması gerekenler üzerinde durulmuştur. Yapılan ölçümler neticesinde gerçekleştirilen analiz sonucunda, en büyük kayıpların çevre kirliliği konusunda da en büyük paya sahip yanma işleminin gerçekleştiği buhar kazanlarında meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE FIRST AND SECOND LAW ANALYSIS OF SEYITOMER COAL - FIRED POWER PLANT OğuzARSLAN Mechanical Engineering, M.Sc. Thesis, 2005 Thesis Supervisor: Ramazan KÖSE, Ph.D., Prof. SUMMARY In the 21st century, energy is the most important concept which determines the development of nations, based on consumption per person. The electrical energy is the first concept when we talk about energy. In this case, Turkey is a developing country and meets its electrical energy need by coal-fired power plants which use low caloried lignites. Since these plants have environmental impacts and low efficiencies, they lose their importance. It is a necessity to use coal-fired power plants for electricity production why Turkey has rich coal and lignite reserves and why it is dependent on to foreign nations. In the global world, the nations have a few responsibilities for sustainability of life. The most two important of them is not to exceed emission values which causes to global wanning and is to use energy in the most productive way. It is merely possible when the studies are occurred to increase the efficiencies of systems. In mis study, energy and exergy analysis have been applied to Seyitomer coal-fired power plant which use low caloried Seyitomer lignites to determine the losses and to determine the places where losses occur. The requirements have also argued to increase the efficiency of power plant. In the result of measurements and analysis, it has been determined that the maximum loss occurs in the boiler where the combustion process is realized.