Erzurum koşullarında konutlar için güneş enerjili kapalı devre sıcak su sistemi kurulması ve ekonomik analizi
Solar energy for Erzurum block closed system hot water operation and economical analysis
- Tez No: 121722
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Solar energy, hot water supply system, Erzurum, closed system, energy saving
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ERZURUM KOŞULLARINDA KONUTLAR İÇİN GÜNEŞ ENERJİLİ KAPALI DEVRE SICAK SU SİSTEMİ KURULMASI VE EKONOMİK ANALİZİ Hasan Salih POLAT Atatürk Ünivertsitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman. Prof. Dr. Bedri YÜKSEL Geleneksel enerji kaynaklarının fiyatlarındaki yükseliş ve ciddi şekilde çevre kirliliği problemleri oluşturmaları nedeniyle, yenilenebilir enerji kaynaklan ve özellikle güneş enerjisinin kullanımı artmıştır. Güneş enerjisinin kullanımında en pratik yöntem, bu enerjisiyle sıcak su elde etmektir. Güneş enerjisi önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olmasına rağmen, Türkiye gibi güneş potansiyeli yüksek ülkelerde bile ticari amaçla yaygınlaşmamıştır. Türkiye enerji ihtiyacını, çok sınırlı kaynağı bulunan fosil yakıtlardan sağlamaktadır ve bu yalan gelecekte çok ciddi problemlere yol açacaktır. Türkiye'de güneş enerjisi yaygın olarak batı bölgelerimizde kullanılmaktadır. Bununla birlikte kış aylarında düşük sıcaklık ve donma tehlikesi nedeniyle bölgemizde kullanımı yaygınlaşmamıştır. Bu çalışmada, bölgemizde güneş enerjisi ile sıcak su hazırlama sisteminin yaygınlaşması için, Erzurum ilinde bir uygulama yapmak amaçlanmıştır. Kapalı sistemle yaz-kış çalışan güneş enerjili sıcak su elde etme sistemi Atatürk Üniversitesi kampüsünde bulunan 4. Bloğa yerleştirilerek performansı izlenmiş ve Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında, günlük ortalama yakıt tasarrufu miktarı tespit edilmiştir 2002, 135 sayfa Anahtar kelimler: Güneş enerjisi, sıcak su elde etme sistemi, Erzurum, kapalı devre, yakıt tasarrufu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis SOLAR ENERGY FOR ERZURUM BLOCK CLOSED SYSTEM HOT WATER OPERATION AND ECONOMICAL ANALYSIS Hasan Salih POLAT Atatürk University Graduate School of Natural ond Applied Sciences Department of Mechanical Enginner Supervisor: Prof. Dr. Bedri YÜKSEL Owing to the price of the traditional energy resources and the serious environmental pollution problems the use of the renewables, especially the solar energy, is continuously increasing. One of the most classical way to use the solar energy is making solar energy with hot water.. Although solar energy is the most important renewable energy source it has not yet become widely commerical even in nation with high solar potanential such as Turkey. Most energy is provided originally from fosil fuel and those have very limited recourses in Turkey and a matter of fact that they will be used up in the near future.Solar energy hot water systems are widely used in the west regions of turkey. However, low temperature in winter and danger of freezing, it has not found any useage in our region. Tis activity is processed in our city in order to use the solar energy and preparing for hot water system. In closed system hot watered solar energy activity summmer-winter continous action is applied in the campus of Atatürk University over 4. blocks Perfonmance is followed Fabruary, March, April, May, June and July months energy saving in a noticed amount daily notified. 2002, 135 pages