Gaziantep ilinde yetiştirilen biberlere zarar veren virüslerin DAS-ELISA yöntemiyle saptanması
Identification of pepper viruses by DAS-ELISA assays in Gaziantep
- Tez No: 121741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biber, Virüs hastalıkları, Das-Elisa, ııı, Pepper, Virus diseases, DAS-ELİSA, identification
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
öz GAZİANTEP İLİNDE YETİŞTİRİLEN BİBERLERE ZARAR VEREN VİRÜSLERİN DAS-ELİSA YÖNTEMİYLE SAPTANMASI SIĞIRCI, Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet ÖZASLAN Ekim 2002, 53 sayfa Bitki virüs hastalıklarının verdiği zarar nedeniyle biber yetiştiriciliği olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu zararları önlemek amacıyla biber virüsleri biyolojik ve serolojik yöntemlerle tanımlanmıştır. Biber tarımının yoğun olarak yapıldığı Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerine yapılan arazi çalışmalarında biber yaprakları üzerinde mozayik, damar büzüşmesi ve renk açılması, iplik şeklinde yaprak oluşumu, farklı büyüklüklerde klorotik ve nekrotik lokal lezyonlar, bitki boyunda kısalma, meyvelerde belirgin şekilde deformasyonlar, klorotik ve nekrotik lekeler şeklinde simptomlar gözlenmiştir. Bu simptomlara neden olan etmenleri saptamak amacıyla 2001 yılı Ağustos ayında hastalıklı biber bitkilerinden örnekler alınmıştır. Alınan örnekler laboratuvara getirilerek mekanik inokulasyon yöntemiyle otsu test bitkilerine aşılanmıştır. Ayrıca bu örnekler DAS-ELİSA yöntemiyle TMV, CMV, TSWV, PMMV, virüslerine karşı testlenmiştir. Yapılan testler sonucunda 81 örnekten 33 tanesinin bir veya daha fazla virüsle bulaşık olduğu ortaya konulmuştur. Bu örnekler içerisinde 17 örneğin TMV, 16 örneğin ise CMV ile bulaşık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFICATION OF PEPPER VIRUSES BY DAS-ELISA ASSAYS IN GAZİANTEP SI?IRCI, Zeynep M.Sc. in Biology. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet OZASLAN October 2002, 53 pages Pepper growing are affected negatively because of the diseases caused by pepper viruses, pepper viruses damage. In order to prevent this damage pepper viruses were identified by biological and serological assays. In the course of survey performed in the Gaziantep province of Nurdağı and islahiye, districts leaf mosaic and curling, vein clearing, chlorotic and necrotic spot, fruit and leaf deformations were detected on pepper plants. In order to identify the causal organism responsible of these symptoms, samples were collected during October in 2001. The samples were transferred to the laboratory and inoculated to indicator plants and tested against CMV (Cucumber Mosaic Virus), TMV (Tomato Mosaic Virus), PMMV (Pepper Mild Mottle Virus), TSWV (Tomato Spotted Wilt Virus) by ELİSA. Out of 81 samples, 33 were found to be infected with one virus or more. As a result of this study, TMV, CMV were identified by serological methods.