Otel işletmelerinde işgören devrinin nedenleri: Kuşadası ve İzmir'deki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde bir alan araştırması
Reasons of employee turnover in hotels: A field research in four and five star hotels in Kuşadası and İzmir
  1. Tez No: 122116
  2. Yazar: BERRİN GÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKER ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: hotel establishments, human resource planning, employee turnover
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
oz İşgören devri, işgörenlerin kendi isteği ile işletmeden ayrılmaları veya işletme tarafından işten çıkarılmalarını ifade etmektedir. İşgören devri, işletmelerde sadece olumsuz etkilere değil, aynı zamanda olumlu etkilere de sahiptir. İşgörenlerin işletmeden ayrılmaları yüksek maliyetlere neden olabileceği gibi, düşük verimli işgörenlerin işletmeden ayrılmaları işletmenin yararınadır. Bu çalışmada Kuşadası'ndaki ve İzmir merkezdeki dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde işgören devir nedenleri araştırılmıştır. Araştırma, İzmir merkez ve Kuşadası'ndaki turizm işletme belgeli dört ve beş yıldızlı otel işletmelerini kapsamaktadır. Araştırma sonucunda Kuşadası'ndaki otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin ayrılma nedenleri ücret ve sosyal imkânların yetersizliği iken, İzmir merkezdeki otel işletmelerinde çalışan işgörenlerin ayrılma nedenleri ise zorunlu nedenler ve ücret yetersizliğidir. Araştırmadan elde edilen bulgular tartışılmış ve öneriler sıralanmıştır. Anahtar Kavramlar: otel işletmeleri, insan kaynaklan plânlaması, işgören devri.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Employee turnover means, employees quitting from their jobs willingly or them by the organization. Emploee turnover has both negative and positive effects on the organization. Employees turnover can sometimes cause high costs. On the other hand, firing low performance employees may be beneficial for the organization. At this study, the reasons of employee turnover are investigated at four and five star hotel establishments in Kuşadası and İzmir. It is found that the reasons of employee seperation from the organizations in Kuşadası are the low wages and the lack of social benefits, but at the organizations in İzmir they are personal reasons and again low wages. The results obtained during field research are discussed and suggestions are listed.