Bürokrasi kuramı ve Türk bürokrasisi
Bureaucracy theory and Turkish bureaucracy
  1. Tez No: 122527
  2. Yazar: ALİ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, Bürokrasi Kuramı, Osmanlı Bürokrasisi, Türk Bürokrasisi, Bürokrasinin Sorunları, Bureaucracy, Bureaucracy Theory, Ottoman Bureaucracy, TurkishBureaucracy, The Problems of Bureaucracy vm
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZET Klasik yönetim anlayışının oluşmasına kadar bürokratların siyasal yaşamda etkin olduğu bir sistemi anlatmak için kullanılan bürokrasi, gerçek anlamda devlet olgusuyla ortaya çıkmıştır.Çalışmamızda bürokrasi ile ilgili birçok tanıma yer verilmiştir. Bürokrasinin gelişimi tarihi süreç içerisinde ortaya konulmaya çalışılmıştır. Başka bir ifadeyle, bürokrasi anlayışında meydana gelen değişiklikler ele alınmıştır. Amacımız bürokrasinin çeşitli toplumlarda hangi anlamlara geldiğini belirlemek ve yine hangi unsurların modern anlamda bürokrasiyi hızlandırdığını ortaya koymaktı. Neticede bürokrasi kavramının toplumların kültürel, ekonomik, sosyal ve siyasal yapılarına göre değişik anlamlarda ve amaçlarda kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Bu çalışma dört ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bürokrasi kavramı, ikinci bölümde klasik ve modern bürokrasi teorileri, üçüncü bölümde Türk ve Osmanlı Bürokrasisi ve dördüncü ve son bölümde bürokrasinin güncel sorunları incelenmiştir. Böylece çalışmamız, bürokrasi ile ilgili kavramlardan ve teorik yaklaşımlardan geçerek güncelleşmiş ve konular arsında bir bütünlük sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Bureaucracy that was used to state a life in which bureaucrats are leading politic class untill constution of classical administration conception, really appeared together the state. In hte paper, many bureaucracy definition placed. Development of bureaucracy was examined in a historical run-up. In other words, we examined cahnging of bureaucracy understanding. Our purpose is to find out that what bureaucracy signifies for various society and which elements boots bureaucracy in modern way. The conclusion is that bureaucracy concept is being used in many different meanings according to cultural, economic, social and politics strutures for every society. This work consists of four main chapters. In the first chapter, bureaucracy concept, In the second chapter classic and modern bureaucracy teheories, In the third chapter The Ottoman and Turkish Bureaucracy, In the fourth and last chapter The daily problems of bureaucracy was examined. So, our work becomed updated through new bureaucratic concepts and theories and completed by integrating different topics.