Availability of innate linguistic knowledge in second language acquisition and its implacitions for language teaching
Doğuştan gelen dilbilgisinin ikinci dil ediniminde kullanılabilirliği ve dil öğretimine etkileri
  1. Tez No: 123034
  2. Yazar: HASANBEY ELLİDOKUZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ ZEYREK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Dil Edinimi, Evrensel Dilbilgisi, Kritik Dönem Hipotezi, Yabancı Dil Eğitimi, Second Language Acquisition, Universal Grammar, Critical Period Hypothesis, Foreign Language Education
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
ÖZ DOĞUŞTAN GELEN DILBILGISININ İKİNCİ DİL EDİNİMİNDE KULLANILABİLİRİLİĞİ VE DİL ÖĞRETİMİNE ETKİLERİ Ellidokuzoğlu, Hasanbey Doktora, İngilizce Dil Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Deniz Zeyrek Ocak 2002, 185 Sayfa Bu çalışmanın amacı doğuştan gelen dilbilgisinin, ergenlik sonrası dönemde ikinci bir dili öğrenmek isteyenler tarafından kullanılabilip kullanılamayacağı tartışmasına açıklık getirmektir. Eğer anadil ediniminde çocukların başarısının altında yatan temel etken olduğu kabul edilen doğuştan gelen dilbilgisi veya Evrensel Dilbilgisinin (ED) ikinci dil ediniminde de faal olduğu gösterilirse, bu bulgunun ikinci dil öğretimine önemli katkıları olacaktır. Bu çalışmada, İngilizce öğrenen 85 Türk ve İngilizce'yi ana dili olarak konuşan 31 kişi denek olarak kullanılmıştır. ED'nin ikinci dil edinimindeki varlığını test etmek maksadıyla bir dilbilgisellik yargısı testi ve bir hata düzeltme testi düzenlenmişin-. Ayrıca Türk deneklerin ikinci dil seviyelerini belirlemek maksadıyla TOEFL testi de kullanılmıştır. Türkçe ile İngilizce arasında farklılık gösteren üç ED ilkesi/parametresi kullanılmıştır: Alttaşlık, Boş Kategori İlkesi ve Boş Özne Parametresi. Seçilen bu ilkeler/parametreler ED'nin, örgün dil öğrenimi, dilsel mesajları çözümleme veyaVI anadilden transfer yapma gibi süreçlerle öğrenilemeyecek yönlerini temsil etmektedir. Sonuçlar yetişkin deneklerin ED'ye bir şekilde erişebildiklerini göstermiştir. Her ne kadar Türk denekler kontrol grubu kadar basan sergilemese de iki grup sonuçları arasındaki (özellikle Alttaşlık ilkesi sonuçlarında gözlemlenen) paralellik, ergenlik sonrası dönemde dil öğrenen yetişkinlerin çocukların anadil ediniminde kullandıkları ED'ye ulaşabildiklerini göstermişitr. Bu çalışmadan ve ilgili diğer çalışmalardan elde edilen bulgulara dayanarak, yabancı dil öğretiminin etkinliğini artırmak amacıyla öğretime yönelik bir dizi çıkarım yapılmışıtr.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AVAILABILITY OF INNATE LINGUISTIC KNOWLEDGE IN SECOND LANGUAGE ACQUISITION AND ITS IMPLICATIONS FOR LANGUAGE TEACHING Ellidokuzoğlu, Hasanbey Ph.D., Department of English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Deniz Zeyrek January 2002, 1 85 Pages The purpose of this study is to examine the controversial issue of the availability of innate linguistic knowledge in the brains/minds of post-pubescent second language (L2) learners. If the innate linguistic knowledge or the Universal Grammar (UG), which is generally assumed to be responsible for the success of children acquiring their mother tongue (LI), is found to be present in L2 acquisition, this finding would have serious implications for language teaching practices. The subjects were'85 Turkish learners of English and 31 native speakers of English. A grammaticality judgment task and an error correction task were specifically designed to test the presence of UG in L2 acquisition. A TOEFL test was also used to measure the proficiency of non-native subjects. Three principles/parameters of UG which show variation between Turkish and English were used in designing the tasks: Subjacency, Empty Category Principle and Prodrop Parameter. The principles/parameters selected represent thoseIV aspects of UG which cannot be learned merely on the basis of formal instruction, input processing or language transfer. The results showed that non-native subjects had some form of access to UG. Although they did not perform as high as the native controls, the parallelisms found between native and non-native scores (especially the parallelisms in the subjacency scores) reveal that post-pubescent L2 learners have access to the innate linguistic knowledge, which marks success in LI acquisition. Dwelling on the results obtained from this study and other related studies, some pedagogical implications were drawn with the ultimate aim of facilitating L2 teaching and learning.