The Liberalisation of the Islamic political thought in Turkey: The case of the Islamic civil society project
Türkiye'de İslami siyasi düşüncenin liberalleşmesi: Sivil toplum projesi örneği
- Tez No: 123033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Projesi, Medine Vesikası, Sözleşme, Çoğulculuk, Modernizm, Liberalizm, Postmodernizm, İkinci Cumhuriyetçilik, Türk İslamı. iv, Civil Society Project, Medina Document, Contract, Pluralism, Modernism, Liberalism, Post-modernism, Second Republicanism, Turkish Islam
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 457
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE İSLAMİ SİYASİ DÜŞÜNCENİN LİBERALLEŞMESİ: SİVİL TOPLUM PROJESİ ÖRNEĞİ Gündoğan, Ünal Doktora, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Okyayuz Mart 2002, 447 sayfa. Bu çalışma, Ali Bulaç - Türk İslamcı aydınları içerisinde önemli bir yazar - 1990'lann ilk yıllarında ortaya konulan ve bir grup arkadaşı tarafından desteklenen,“İslamcı Sivil Toplum Projesi”örneğinde, Türk İslamı içerisindeki liberal eğilimleri ve çabaları incelemiştir. Bunun için, öncelikle onun fikirleri detaylı olarak araştırılmıştır. Sonra, Proje'nin liberal unsurları, postmodern, ikinci cumhuriyetçi ve sözleşmeci temelleri gösterilerek incelenmiştir. îslami siyasi düşünce ile Proje arasındaki farklılıkların belirlenmesi için çalışma, İslam ve siyaset konusundaki düşünürlerin eserlerine ve tarihi uygulamalara yoğunlaşmıştır. Son olarak, Proje ile ilgili Türk entellektüelleri arasındaki tartışmalar özetlenmiştir. Bu çalışma, Bulaç'ın tüm eserleri ile birlikte sözleşme teorisyenlerinin, önemli tarihçilerin, geçmiş ve zamanımız İslamcı düşünürlerinin bu ve benzer konulardaki eserlerini analiz eden bir çalışmadır. Çalışmanın ortaya çıkardığı temel sonuç, Türk İslamı içerisinde ciddi liberalleşme eğilimleri ve çabaları olduğudur. Bu çabanın öncülüğünü“İslamcı Sivil Toplum Projesi”yapmaktadır. Proje'nin temel varsayımlarının, tezlerinin ve sonuçlarının tümü, sözleşmeci ve yeni sağ düşüncelerinde ifade bulan batılı liberal fikirlerden etkilenmiştir. Bulaç' ın olguları ele alış metodu da liberaldir. Projenin, Türkiye'deki İslamcı siyasi düşüncenin liberalleştirilmesi çabalarının entellektüel bir temsilcisi olduğu söylenebilir. Ancak, Proje'nin İslami temelleri zayıftır. Bu yüzden, Proje'nin İslami temellerini kurabilmek için, Bulaç, içtihat, şura, biat, ahid, gibi temel İslami kavramları oldukça liberal bir açıdan yorumlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE LIBERALISATION OF THE ISLAMIC POLITICAL THOUGHT IN TURKEY: THE CASE OF THE ISLAMIC CIVIL SOCIETY PROJECT Gündoğan, Ünal Ph.D., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mehmet Okyayuz March 2002, 447 pages. This study examines the liberal trends and attempts within Turkish Islam in case of the“Islamic Civil Society Project,”proposed by Ali Bulaç - a prominent member of the Islamist intellectuals of Turkey - and supported by his friends during the first years of the 1990s. To this end, first, a detailed explanation of his views has been provided. Then, the liberal aspects the Project have been analysed by showing its post-modern, second republican and contractual bases. In order to point out the difference of the Project from the Islamic political thought, the study concentrated on the studies of the thinkers on Islam and politics together with historical practices. Lastly, discussions on the project within Turkish intellectuals have been summarised. The study is a documentary analysis of all Bulaç' s writings together with the studies of prominent contractual theoreticians, historians, Islamic jurists, and contemporary intellectuals on similar subjects. It is the basic conclusion of this study that there is a serious liberal trend and attempt within Turkish Islam. This attempt is pioneered by the“Islamic Civil Society Project.”Main assumptions, theses, and conclusions of the Project have all been affected by the western liberal ideas both in contractual and new rightist forms. The methodology of Bulaç in handling the issues is also liberal. It may be stated that it represents the intellectual side of attempts to liberalise Islamic political thought in Turkey. The Project's Islamic basis is questionable. Thus, in order to construct the Project's Islamic basis, Bulaç reinterprets basic Islamic concepts such as Ijtihad, Shu 'ra, Bi 'at, Ahid from purely liberal perspective.