The Press coverage of women politicians in Turkey: A case study on Tansu Çiller, Merve Kavakçı, Rahşan Ecevit
Basının kadın politikacıları ele alma biçimleri: Tansu Çiller, Merve Kavakçı ve Rahşan Ecevit üzerine bir vaka araştırması
  1. Tez No: 123036
  2. Yazar: BEGÜM ÖZDEN FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE SAKTANBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Politikacı, Basın, Politik Temsil, Tansu Çiller, Merve Kavakçı, Rahşan Ecevit VI, Women Politicians, Press, Political Representation, Tansu Çiller, Merve Kavakçı, Rahşan Ecevit IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZ BASININ KADIN POLİTİKACILARI ELE ALMA BİÇİMLERİ: TANSU ÇİLLER, MERVE KAVAKÇI VE RAHŞAN ECEVİT ÜZERİNE BİR VAKA ARAŞTIRMASI Fırat, Begüm Özden Yüksek Lisans, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ayşe Saktanber Ocak 2002, 164 sayfa Bu çalışma Türk basınında kadın politikacıların temsil edilme sorunu üzerine odaklanmaktadır. Çalışmanın temel sorunsalı a) basının kadın politikacılar üzerine ürettiği söylemi oluşturma biçimleri, b) bu söylemin Türkiye'deki yaygın toplumsal cinsiyet söylemine nasıl eklemlendiğini anlamaktır. Çalışma, Türkiye'deki kadın politikacıların medyada ele alınış biçiminin, kadın politikacılar ve toplum arasındaki ilişkinin temel göstergelerinden biri olduğu fikrinden yola çıkmaktadır. Bu ilişkiyi çözümlemek için Türkiye'nin tanınmış üç kadın politikacısının basında ele almış biçimlerini incelemektedir. Sözkonusu kadın politikacılar: muhafazakar sağ kanat Doğru Yol Partisi (DYP) lideri ve Türkiye'nin ilk kadın başbakanı Tansu Çiller; İslamcı Fazilet Partisi (FP) yasaklı milletvekili Merve Kavakçı; ve sosyal demokrat Demokratik Sol Parti (DSP)genel başkan yardımcısı ve Türkiye'nin elliyedinci hükümet (1999'dan günümüze) başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'tir. Türkiye'de ulusal düzeyinde yayınlanan beş gazetenin (Akit, Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Sabah) analizleri, farklı politik geleneklerden ve sosyo ekonomik yapılardan gelen ve farklı yaşam tarzlarına sahip bu üç kadın politikacıyı ele alma biçimlerinin belirgin bir farklılık göstermediğini ortaya çıkartmıştır. İncelenen bu beş gazetenin yazarları ve muhabirleri farklı siyasi ve ideolojik tercihlerine ve dünya görüşlerine sahip olsalar da, özellikle kadın politikacıların toplumsal cinsiyet kimlikleri sözkonusu olduğunda, benzer haber çerçevelemelerini kullanmaktadırlar. Bu bulguya ek olarak, yapılan analizler incelenen gazetenin perspektifi, dokümanın niteliği (köşe yazısı, haber yazısı, vb.) ve dokümanın içeriği ne olursa olsun, kadın politikacıların kişisel özelliklerini, fiziksel görünüşlerini ve aile yaşamlarım, politik karar ve hareketlerinin önüne çıkartıldığı kişisel haber çerçevesi ile ele alındığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PRESS COVERAGE OF WOMEN POLITICIANS IN TURKEY: A CASE STUDY ON TANSU ÇİLLER, MERVE KAVAKÇI AND RAHŞAN ECEVİT Fırat, Begüm Özden M.S., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayşe Saktanber January 2002, 164 pages This study focuses on the question of the representation of women politicians in the Turkish press. Its main concern is to understand a) the ways in which the press reproduces the discourse concerning the women politicians b) how it articulates this discourse with the prevailing gender discourse in Turkey. It contents that the media coverage that the women politicians in Turkey receive can be seen as one of the main indicators of the relation between the women politicians and the society. In order to unravel this relationship, it examines the press coverage of three well-known women politicians of Turkey, Tansu Çiller, the chairperson of the conservative right-wing True Path Party (TPP) and the first woman Prime Minister of Turkey; Merve Kavakçı, the banned deputy of the Islamist Virtue Party (VP); and Rahşan Ecevit, the vice chairperson of the social democrat Democratic Left Party (DLP) and the spouse of Bülent Ecevit, the Prime Minister of the fifty seventh government of Turkey 111(1999-present). The analysis of the coverage of the five nation-wide dailies (Akit, Cumhuriyet, Hürriyet, Milliyet, Sabah) demonstrate that the dailies in question show no significant difference in their attempts to cover these three women politicians who were coming from different political traditions, socio-economic backgrounds and personal lifestyles. The correspondents, columnists and the reporters of these five dailies tend to employ similar news frames, particularly when they come to grips with the gender identity of women politicians, despite the differences between their political preferences, ideological orientations and the worldviews. Regardless of the perspective of the newspaper, the type of the documents (article, news story, etc.), and the content of the document, the most frequently employed frame in the press coverage of these women politicians is the personal news frame. The personal news frame highlights the personal characterictics, physical appearance, attire or family lives of these women politicians overshadowing their actions or decisions as political personalities.