Katarakt ameliyatı olacak hastaların ameliyathanedeki bekleme sürecindeki bakım deneyimi ve memnuniyeti
Care experience and satisfaction of cataract surgery patients in the waiting process in the operating room.
- Tez No: 870423
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENNUR KULA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bakım, Memnuniyet, Ameliyat, Deneyim, Katarakt, Care, Satisfaction, Surgery, Experience, Cataract
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışma katarakt ameliyatı olacak hastaların ameliyathanede bekleme sürecindeki bakım deneyimlerinin ve memnuniyetlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı-kesitsel tipte yapıldı. Çalışma Kasım 2022- Şubat 20203 tarihleri arasında Seyrantepe Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi göz ameliyathanesi bölümünde yapıldı. Çalışmanın evrenini belirtilen klinikte katarakt ameliyatı geçiren yetişkin hastalar oluştururken, örneklemini çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve kabul ölçütlerine uygun 210 hasta oluşturdu. Verilerin elde edilmesinde,“Veri Toplama Formu ”,“Cerrahi Girişim Deneyimleri Formu”ve“Newcastle Hemşirelik Bakım Memnuniyet Ölçeği ”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi, gruplar arası farklılığı belirlemede Pos Hoc Tukey Testi tercih edildi. Çalışmada, hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerinin iyi (72,22±9,06) olduğu saptandı. Evli olan, 70 yaş ve üstü, okur yazar olmayan hastaların hemşirelik bakım memnuniyet düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlendi. Hastaların hastanede yatış süresi ile hemşirelik bakım memnuniyetleri arasında anlamlı bir fark belirlendi. Hastalara uygulanan anestezi türleri ve düşüncelerine yönelik hemşirelik bakım memnuniyeti puan ortalamaları karşılaştırıldığında istatiksel olarak anlamlı olarak farklılık olmadığı belirlendi. Sonuç olarak, katarakt ameliyatı olacak hastaların ameliyatı bekleme sürecindeki gereksinimlerine yönelik eksiklikler giderilmeli ve hemşirelik bakım memnuniyetini artırmak için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This descriptive cross-sectional study was conducted to determine the care experiences and satisfaction of cataract surgery patients during the waiting process in the operating room. The study was conducted between November 2022 and February 20203 in Seyrantepe Hamidiye Etfal Training and Research Hospital eye surgery department. The population of the study consisted of adult patients who underwent cataract surgery in the clinic, while the sample consisted of 210 patients who volunteered to participate in the study and met the acceptance criteria.“Data Collection Form”,“Surgical Intervention Experiences Form”and“Newcastle Nursing Care Satisfaction Scale”were used to obtain the data. In the evaluation of the data; descriptive statistics, independent sample t test, one-way analysis of variance, Pos Hoc Tukey Test was preferred to determine the difference between groups. In the study, it was found that the satisfaction level of the patients with nursing care was good (72.22±9.06). Patients who were married, aged 70 years and older, and illiterate patients were found to have higher satisfaction levels with nursing care. A significant difference was found between the duration of hospitalization and nursing care satisfaction. There was no statistically significant difference when the mean scores of nursing care satisfaction for the types of anesthesia administered to the patients and their thoughts were compared. As a result, it was concluded that there are deficiencies regarding the needs of patients who will undergo cataract surgery in the process of waiting for surgery.