Katarakt cerrahisinin bireylerde kognisyon ve apati üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Assessment of the effects of cataract surgery on cognition and apathy in individuals, department of mental health and diseases
- Tez No: 986093
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Katarakt, kognisyon, MOCA, apati
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Katarakt Cerrahisinin Bireylerde Kognisyon ve Apati Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Muğla, 2024. İlerleyen yaşla birlikte görme yetisinde bozulmaya sebep olabilecek rahatsızlıkların en başta gelenlerinden biri senil katarakttır. Senil katarakta bağlı görme yetisindeki bozulmanın bilişsel bozuklukların gelişimi açısından önemli bir risk faktörü olabileceği belirtilmiştir. Çalışmamızda literatür bilgilerini dikkate alarak, katarakt cerrahisi ile düzelen görme yetisinin kognisyon, depresif belirtiler, anksiyete belirtileri, apati düzeyleri üzerine etkilerini ve sosyodemografik verilerle ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Bu belirlenen amaçlara uygun olarak hastalarla katarakt cerrahisi öncesi, katarakt cerrahisi sonrası 1. hafta ve 1.ay olacak şekilde 3 ardışık görüşme yaptık. Klinik görüşmelerimizde nöropsikolojik testler (SMMT, MOCA, ADÖ, HADÖ ve HDDÖ) uyguladık. Çalışmaya vaka grubuna 80, kontrol grubuna 80 olmak üzere toplamda 160 hasta aldık. Katarakt operasyonu sonrası bilişsel skorlarda (SMMT ve MOCA) iyileşme olduğu saptandı. Ancak, SMMT ve MOCA skorları açısından vaka ve müdahale grupları arasında istatiksel olarak anlamlı düzeyde bir fark olmadığı görüldü. Katarakt operasyonu sonrası HDDÖ ve HADÖ puanındaki değişimin vaka grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla olduğu görüldü. Katarakt cerrahisi müdahalesiyle düzelen görme depresif belirtilerde ve anksiyete belirtilerinde azalmayla ilişkili olabilir. ADÖ puanındaki azalmanın vaka grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla olduğu görüldü. Katarakt müdahalesi yapılan grupta müdahalenin ardından yapılan ilk değerlendirme ADÖ skorlarında anlamlı bir farklılık yokken, ikinci değerlendirme anlamlı bir farklılık görüldü. Geriatrik psikiyatri birimlerinde hastaların değerlendirmesinde senil kataraktın bilişsel bozukluk gelişimi açısından risk faktörü olabileceğinin, uygun katarakt müdahalesiyle düzelen görmenin daha iyi bir ruh sağlığı anlamına gelebileceğinin akılda tutulması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Assessment of the Effects of Cataract Surgery on Cognition and Apathy in Individuals, Department of Mental Health and Diseases, Thesis of Medical Specialty, Mugla, Turkey, 2024. One of the most common disorders that may cause vision deterioration with advancing age is senile cataract. It has been stated that visual impairment due to senile cataract may be an important risk factor for the development of cognitive disorders. In our study, taking into account the literature information, we aimed to evaluate the effects of vision improved by cataract surgery on cognition, depressive symptoms, anxiety symptoms, apathy levels and its relationship with sociodemographic data. In accordance with these determined objectives, we held 3 consecutive interviews with the patients before cataract surgery, 1 week and 1 month after cataract surgery. We applied neuropsychological tests (mini mental state examination, Montreal cognitive assessment, hamilton anxiety rating scale, hamilton depression scale, apathy evaluation scale) in our clinical interviews. We included a total of 160 patients in the study, 80 in the case group and 80 in the control group. It was determined that there was an improvement in cognitive scores (mini mental state examination and Montreal cognitive assessment) after cataract surgery. However, it was observed that there was no statistically significant difference between the case and intervention groups in terms of mini mental state examination and Montreal cognitive assessment scores. It was observed that the change in hamilton anxiety rating scale and hamilton depression scale scores after cataract surgery was statistically significantly higher in the case group than in the control group. Improved vision with cataract surgery may be associated with a decrease in depressive and anxiety symptoms. It was observed that the decrease in apathy evaluation scale score was statistically significantly higher in the case group than in the control group. While there was no significant difference in apathy evaluation scale scores in the first evaluation after the intervention in the cataract intervention group, a significant difference was seen in the second evaluation. When evaluating patients in geriatric psychiatric units, it is important to keep in mind that senile cataracts may be a risk factor for the development of cognitive impairment, and that improved vision with appropriate cataract intervention may mean better mental health.