Learned resourcefulness in institutionalized and non-institutionalized adolescents
Yetiştirme yurtlarında ve anne-baba yakınında kalan ergenlerde öğrenilmiş güçlülük
- Tez No: 123069
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenilmiş güçlülük, yetiştirme yurdu, yetiştirme yurdunda kalan ergenler, anne-baba yanında kalan ergenler, cinsiyet. vn, Learned resourcefulness, institution, institutionalized adolescents, non-institutionalized adolescents, gender. iv IC TOBMÖ?RETfü mmmzB
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZ YETİŞTİRME YURTLARINDA VE ANNE-BABA YANINDA KALAN ERGENLERDE ÖĞRENİLMİŞ GÜÇLÜLÜK Boyraz, Güler. Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gül Aydın. Temmuz 2002, 77 sayfa. Bu araştırmanın amacı, yetiştirme yurtlarında ve anne-baba yanında kalan, 16-20 yaş arası ergenlerin öğrenilmiş güçlülük düzeylerini incelemektir. Araştırmanın örneklemi, 208 yetiştirme yurdu ve anne-baba yarımda kalan ( 105 anne-baba yanında, 103 yetiştirme yurdunda kalan) ergenden oluşmuştur. Veri toplamak için Rosenbaum'un Kendini Değerlendirme Ölçeği (KDÖ) kullanılmıştır. Veriler iki yönlü varyans analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Bulgular, yetiştirme yurtlarında ve anne-baba yanında kalan ergenlerde Kendini Değerlendirme Ölçeği puanlan açısından anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Anne baba yanında kalan ergenler, yetiştirme yurtlarında kalan ergenlerle karşılaştırıldığında, KDÖ'den anlamlı ölçüde yüksek puanlar almışlardır. viDiğer yandan, bulgular cinsiyet açısından anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Ancak bulgular aynı zamanda yetiştirme yurdunda kalmakta kaynaklanan bir cinsiyet farkı olduğunu göstermiştir. Anne-baba yanında kalan erkek ergenler, KDÖ' den yetiştirme yurdunda kalan erkek ergenlere göre daha yüksek puanlar almışlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEARNED RESOURCEFULNESS IN INSTITUTIONALIZED AND NON-INSTITUTIONALIZED ADOLESCENTS Boyraz, Güler MS., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Gül AYDIN July 2002, 77 pages The purpose of this study is to investigate the level of learned resourcefulness in institutionalized and non-institutionalized adolescents who are 16-20 years old. The sample of this study consisted of 208 institutionalized and non-institutionalized (105 non-institutionalized, 103 institutionalized) adolescents from a public school, and four institutions in Ankara. Rosenbaum's Self Control Schedule (SCS) was used to collect data. A two-way analysis of variance was applied to analyze data. The results revealed a significant difference between institutionalized and non- institutionalized adolescents in terms of their SCS scores. Adolescents who live with ıutheir parents scored significantly higher on SCS than did institutionalized adolescents. On the other hand, results indicated no significant differences in terms of gender. However, results also indicated that there was a significant gender difference between these groups as a function of being institutionalized. Non-institutionalized male adolescents scored higher on SCS than institutionalized male adolescents.