The Press portrayal of turban affais in Turkey
Türkiye'deki türban sorununun basında işlenişi
  1. Tez No: 123070
  2. Yazar: ASLI ALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. RAŞİT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Türban, Siyasal İslam, Medya iv, Turban, Political Islam, Mass Media m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
TÜRKİYE'DEKİ TÜRBAN SORUNUNUN BASINDA İŞLENİŞİ Alan, Aslı Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Raşit Kaya Nisan 2002, 81 sayfa Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki son yirmi yılın tartışılan siyasi bir sorunu olan türban konusunun basında işleniş şeklinin incelenmesidir. Türban, ülkedeki siyasi îslamın yükselişinin sembolü olmasının yanısıra, toplumda büyüyen bir kutuplaşma oluşmasına da neden olmuştur. Medyanın türban sorunundaki rolünü anlamak açısından Türk basınındaki farklı eğilimleri yansıttıkları farzedilen beş günlük gazetenin köşeyazılarına metin analizi uygulanmıştır. Çalışma, konunun kavranılabilmesi için İslamın Türk siyasi yaşamındaki yerinin tarihsel gelişimine, başörtüsü konusunun yasal yönüne, medya ve siyaset ilişkine ve Türk medyasının güncel yapısına eğilmiştir. Tez, türban sorununda Türk basınının farklı fikirlerin ifade edilebildiği bir forum işlevini yerine getirmediği sonucuna ulaşmıştır. Basın, toplumda varolan görüşleri izleyerek, yakın dönemde üzerinde uzlaşmaya varılması zor görünen türban sorununun yeniden üretimine katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PRESS PORTRAYAL OF TURBAN AFFAIR IN TURKEY Alan, Ash MS., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. A. Raşit Kaya April 2002, 81 pages The aim of this study is to analyze the press coverage of the turban affair in Turkey, which has been a controversial political issue for the last twenty years. In addition to symbolizing the revival of political Islam in the country, turban issue has also created an upward polarization in the society. In an attempt to highlight the role of the media on turban issue, textual analysis was implemented to the articles of columnists of five national dailies which assumed to be the representative of different tendencies in the Turkish press. The study traces the historical development of Islam in Turkish political life, the legal aspect of headcovering, the relation between media and politics and the present structure of the Turkish media in order to make this analysis more comprehensive. The thesis concludes that on turban conflict the Turkish press does not function as a forum where different opinions can find expression. Nevertheless, by following the existing approaches in the society, the press contributes to the reproduction of the problem which seems to be difficult to reach a compromise in a near future.