The relationship between parenting style and self-esteem
Çocuk yetiştirme stilleri ve benlik saygısı arasındaki ilişki
- Tez No: 123068
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk yetiştirme stilleri, benlik saygısı, Parenting styles, self-esteem
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı ergenler tarafından algılanan çocuk yetiştirme stilleri ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi Ankara'nın Yenimahalle ilçesindeki 755 (354 kız, 401 erkek) lise öğrencisinden oluşmaktadır. Veriler, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (Rosenberg Self-esteem Scale RSS), Çocuk Yetiştirme Stilleri Envanteri (Parenting Style Inventory PSI) ve Demografik Envanterin (Demographic Inventory Di) uygulanmasıyla elde edilmiştir.Lise öğrencilerinin benlik saygısı puanlarına uygulanan varyans analizi sonuçlan, çocuk yetiştirme stilleri grubu temel etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, anne-babasını“otoriter”olarak algılayan öğrencilerin, benlik saygısı puan ortalamaları ile anne-babasını“açıklayıcı otoriter”ve“izin verici şımartan”olarak algılayan öğrencilerin benlik saygısı puan ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Diğer bir deyişle, bulgular, anne-babasını“otoriter”olarak algılayan öğrencilerin, anne-babasını“açıklayıcı otoriter”ve“izin verici şımartan”olarak algılayan öğrencilere oranla daha düşük benlik saygısına sahip olduklarım ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the relationships of different types of perceived parenting style and self-esteem. The sample was 755 (354 females, 401 males) high school students in Yenimahalle district, in Ankara. The data were gathered by administering three instruments, namely Rosenberg Self-esteem Scale (RSS), Parenting Style Inventory (PSI) and Demographic Inventory (DI). Ill 1 ^»*oaJ *25*«**The result of the ANOVA employed to self-esteem scores of the high school students revealed a significant main effect for the parenting style groups. The results yielded that there were significant differences between those who perceived their parents as“authoritarian”and those who perceived their parents as“authoritative”and“permissive indulgent”. In other words, findings suggested that those who perceived their parents as“authoritarian”have a relatively low level of self-esteem as compared to those who perceived their parents as“authoritative”and“permissive indulgent”.