Internationalization process of firms: Evidence from Turkish textile industry
Firmaların dışa açılma süreçleri: Türk tekstil sektöründe bir uygulama
  1. Tez No: 123113
  2. Yazar: SERKAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. EKREM TATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şirketlerin Uluslararasılaşması, Direkt Yatırım, Tekstil Sektörü, Kointegrasyon vi, Internationalisation, Foreign Direct Investment, Textile Industry, Cointegration
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
KISA ÖZET SERKAN YALÇIN HAZİRAN 2002 FİRMALARIN DIŞA AÇILMA SÜREÇLERİ: TÜRK TEKSTİL SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA Bu çalışma firmaların çokuluslaşmaları sürecini ve bu süreçte özellikle firmaların direkt yatırım kararlarına etki eden etken ve değişkenleri incelemektedir. Türk tekstil sektörünün dışa en açık sektörlerden biri olması sebebiyle uygulama, tekstil sektörü odaklı olup, 1980-2001 arası 22 yıllık bir zaman dilimi içerisinde toplam 267 yabancı firmanın Türk tekstil sektöründe faaliyette bulunduğu tesbit edilmiştir. Çalışmanın bağımlı değişkeni yabancı firma sayısı olarak alınmış ve literatür taraması sonucunda başta yedi değişken bağımsız değişken olarak alınmıştır (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla, Ticari Hacim, Gayri Safı Kişi Başı Hasıla, Sektör Açıklığı, İşgücü Ücreti, Tekstildeki Kümülatif Yabancı Sermaye ve Altyapı Harcamaları). Fakat, yapılan ön analiz (Augmented Dickey-Fuller) sonucunda bazı değişkenler arasında yüksek korrelasyon olduğu bulunmuş, bunun multicollinearity problemi doğurmasından dolayı bazı değişkenler analiz dışı bırakılmış ve dört değişken analizlere girmiştir (Gayri Safı Kişi Başı Hasıla, Sektör Açıklığı, İşgücü Ücreti ve Altyapı Harcamaları). Daha sonra kointegrasyon testi uygulanarak bu dört değişkenin Türk tekstil sektöründeki yabancı yatırımlar için önemli etkilere sahip olduğu bulunmuştur. Sonuçlar işgücü ücreti ile direk yatırım arasına negatif; diğer üç değişken arasında ise pozitif bir korelasyon olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SERKAN YALÇIN JUNE 2002 INTERNATIONALISATION PROCESS OF FIRMS: EVIDENCE FROM TURKISH TEXTILE INDUSTRY This study analyses internationalization process of firms, particularly fosusing on those factors having impact on foreign direct investment decisions. The study specifically aims at investigating the importance of several variables having impact on the foreign firms' decisions as to make foreign direct investment (FDI) into Turkish textile industry for the period of 22 years, 1980-2001. The study's dependent variable is taken as the number of FDI firms; actually, 267 FDI firms are identified in the period of 1980-2001. From the literature review, seven independent variables had been previously identified: Gross Domestic Product, Volume of Trade, Per Capita GDP, Opennes of the Sector, Labor Cost, Accumulated FDI of Textile Sector and Infrastructure Expenditures. However, stationary tests (Augmented Dickey-Fuller) implemented at the beginnig of the analyses showed high correlation causing muticollinearity problems among some of the variables. This led us to exclude some of the variables, and four of the variables, Per Capita GDP, Opennes of the Sector, Labor Cost and Infrastructure Expenditures, were taken into consideration for analyses. Because unit root tests indicated that none of these four variables are stationary, Johansen cointegration technique is employed to estimate the model. As a result of the empirical analyses, the above mentioned variables are found to be significant determinants of foreign direct investment in textile sector in Turkey.