Amberlite XAD 2000 reçinesi ile dolgulu kolonda eser düzeydeki kurşun, demir ve kromun zenginleştirilmesi
Preconcentration of trace amounts of lead, iron, chromium on cloumn filled with amberlite XAD 2000 resin
  1. Tez No: 154547
  2. Yazar: ASLIHAN ARSLAN KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LATİF ELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kurşun, demir, krom, Amberlite XAD 2000 reçinesi, Zenginleştirme, 5-Difenilkarbazit, Atomik Absorpsiyon Spektrometresi Ashhan ARSLAN KARTAL, Lead, iron, chromium, Amberlite XAD 2000 resin, 5-Diphenylcarbazide, Preconcentration, Atomic Absorption Spectrometry Ashhan ARSLAN KARTAL
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
V ÖZET Bu çalışmada, alevli ve grafit finnlı atomik absorpsiyon spektrometresi ile bazı su örneklerindeki Pb, Fe ve Cr tayini için kolon tekniğini esas alan bir zenginleştirme yöntemi geliştirildi. Tamponlanmış örnek çözeltilerindeki analit iyonları difenilkarbazit kompleksleri halinde XAD-2000 reçinesi ile dolgulu kolonda tutuldu. Tutunan kompleksler 0,5 M HNO3 çözeltisi ile elue edildi. Yöntemin verimliliğini etkileyen pH, ligand miktarı, örnek hacmi, akış hızı ve yabancı iyon etkisi gibi bazı parametreler değerlendirildi. Optimum çalışma koşullan altında Pb, Fe ve Cr için geri kazanma verimleri sırasıyla % 96±1, % 100±1 ve %93±2 olarak bulundu. Bağıl standart sapmalar % 2'den küçüktür.Bağıl hata %5'den küçüktür. Pb, Fe ve Cr için gözlenebilme sınırlan sırasıyla 0,510, 0,324 ve 0,810 ug/mL olarak bulundu. Geliştirilen yöntem, Pamukkale, Karahayıt, Kaklık Mağarası kaynak sulanna ve Denizli merkezinde bulunan Çaybaşı akanndan alman içilebilir su örneklerine uygulandı.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, preconcentration method based on a column technique was developed for determination of Pb, Fe and Cr in some water samples by flame or graphite furnace atomic absorption spectrometry. The analyte ions as their diphenylcarbazide complexes were retained on a column filled with amberlite XAD-2000 resin from buffered sample solutions. The retained complexes were eluted with 0.5 M HNO3 solution. Several parameters governing the efficiency of the method were evaluated including pH, resin amount, ligand amount, sample volume, flow rates and divers ion effects. The recoveries of Pb, Fe and Cr under the optimum working conditions were found to be as 96+1 %, 100±1 % and 93±2 % respectively. The relative standard deviations were less than 2%. The relative error was less than 5 %. The detection limits of lead, iron and cadmium were found to be 0.510, 0.324 and 0.810 ug/mL, respectively. The developed method was applied to spring water samples taken from Pamukkale, Karahayıt, Kaklık Cave and Çaybaşı drinkable spring water which is in the centre of the Denizli.